Σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τα Μετέωρα φαίνεται ότι εντοπίζεται η αιτία του θορύβου που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους της περιοχής του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα συνεργεία της ΕΥΑΘ διερευνούν το θέμα ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Κλιμάκια με ειδικό επιστημονικό προσωπικό πραγματοποίησαν σήμερα τις πρωινές ώρες ελέγχους και δοκιμές σε δίκτυα κι εγκαταστάσεις σε απόσταση 5 χλμ. από το σημείο έντασης του θορύβου στα Μετέωρα, για να διαπιστωθεί ότι μηχανισμός σε δεξαμενή της Πολίχνης προκαλούσε κρουστικό φαινόμενο, το οποίο λόγω συντονισμού και εξαιτίας του αναγλύφου της περιοχής μετέφερε τον ήχο 2 χλμ. μακριά. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, ότι δεν υπήρχε τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα παλαιότητας στη δεξαμενή, ενώ ούτε και ακουγόταν θόρυβος κατά τη λειτουργία της.

«Η ΕΥΑΘ θα συνεχίσει τις δοκιμές στην εγκατάσταση και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι αυτή ήταν η πηγή του θορύβου τις νυχτερινές ώρες στα Μετέωρα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, κλιμάκιο της ΕΥΑΘ μετέβη στο σημείο με στόχο να ανιχνεύσει την πηγή του ήχου.

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα του περίεργου ήχου είχε εντοπιστεί.

Οι νέοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα από πολυμελές συνεργείο της ΕΥΑΘ στη δεξαμενή της περιοχής.

«Έχει αρκετές μέρες που μας απασχολεί το θέμα. Πρόκειται για έναν σπάνιο συνδυασμό μιας μικρής αριθμίας σε συνδιασμό με ένα φαινόμενο συντονισμού. Δηλαδή να συντονίζεται το νερό που τρέχει στον αγωγό με την ιδιοσυχνότητα του υλικού του σιδερένιου σωλήνα και έτσι να δημιουργείται αυτός ο ήχος», σημείωσε χθες ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε έγιναν σήμερα τα ξημερώματα οι απαιτούμενες ρυθμίσεις και εκτιμάται ότι θα έχει διορθωθεί. «Επειδή το φαινόμενο παρατηρούνται μόνο τα βράδια, θα δούμε πως θα εξελιχθεί τις νυχτερινές ώρες από σήμερα», σημείωσε.

in.gr

Πηγή: newsone.gr