Η εταιρεία δεν κατάφερε να πληρώσει τη Δευτέρα κουπόνια ύψους 82,5 εκατ. δολαρίων

Σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» έθεσε τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων Evergrande ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έπειτα από αθέτηση πληρωμής ομολόγων της την περασμένη Δευτέρα.

Η αθέτηση αφορά 82,5 εκατ. δολάρια σε πληρωμές τόκων που έπρεπε να καταβληθούν τον περασμένο μήνα από ομόλογο που διαπραγματεύεται εκτός Κίνας και οι οποίες είχαν πάρει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Η εταιρεία δεν απάντησε στο αίτημα της Fitch για επιβεβαίωση της πληρωμής των κουπονιών και υποθέτει ότι η πληρωμή δεν πραγματοποιήθηκε.

Η αποτυχία αυτή είναι σύμφωνη με τον ορισμό της αξιολόγησης «restricted default» της Fitch, καθώς η εταιρεία πραγματοποίησε αθέτηση πληρωμών σε μια σημαντική οικονομική υποχρέωση, ωστόσο δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε αίτηση χρεοκοπίας, εκκαθάρισης, ή άλλες επίσημες διαδικασίες, και δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Η Evergrande, που κάποτε ήταν η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, με πάνω από 1.300 έργα ακινήτων και υποχρεώσεις ύψους 300 δισ. δολαρίων, αποτέλεσε φέτος το πρότυπο της κρίσης ακινήτων στην Κίνα, η οποία έχει ήδη καταστρέψει σχεδόν δώδεκα μικρότερες εταιρείες ανάπτυξης.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα προβλήματα της Evergrande μπορούν να περιοριστούν και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα μαζί με τα σχέδια της εταιρείας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της στο εξωτερικό έχουν βοηθήσει να καθησυχαστούν οι παγκόσμιοι επενδυτές.

Πηγή: newsone.gr