«Τελειώσαμε…»: Με αυτή τη λέξη, περιγράφει ο Βασίλης Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Κοινότητας Κουρκουλοί, την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των καταστροφικών πυρκαγιών που καίνε τη Βόρεια Εύβοια.

«Το χωριό εκκενώνεται συνεχώς. Η κατάσταση είναι τραγική. Τα σπίτια δεν έχουν προβλήματα γιατί έπεσε όλο το χωριό επάνω. Καταφέραμε και κρατήσαμε, χωρίς να καούν σπίτια, αλλά κάηκαν όλες οι περιουσίες. Καταστράφηκε ο κόσμος οικονομικά. Τελειώσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Συγκλονισμένος από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς από το χωριό του, δυσκολεύεται να περιγράψει τι εικόνα αντικρίζει. «Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα», αναφέρει.

«Δεν έχει μείνει ούτε ένα πεύκο»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι κάτοικοι επιστρέφουν στο χωριό και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές ο κ. Χριστοδούλου είπε, σύμφωνα με την ertnews.gr: «Επιστρέφουν οι κατάκοιτοι και  οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας που δεν έχουν που να πάνε. Ορισμένοι νέοι έχουν γυρίσει, ενώ άλλοι έχουν πάει Χαλκίδα. Πώς να γυρίσεις όμως σε μια τέτοια κατάσταση;».

Όσον αφορά την κατάσταση των υποδομών έδωσε μια εικόνα αποκαρδιωτική: «Δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε νερό. Έχουμε πολλά προβλήματα».

Με τους κατοίκους να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με αγροτικές εργασίες το πλήγμα στην οικονομία του τόπου είναι τεράστιο. «Το 95% ήταν (συλλογή) ρυτίνης από τα πεύκα. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα πεύκο. Έχει καταστραφεί όχι μόνο το χωριό Κουρκουλοί, αλλά γενικότερα όλη η περιοχή».

Αναφορικά με την εξέλιξη της φωτιάς ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε ότι «αν δεν σηκωθούν εναέρια μέσα και να πέσουν όλες οι δυνάμεις εδώ δεν μπορεί να σταματήσει η φωτιά που κινείται ανεξέλεγκτη προς δύο μέτωπα: προς Αγία Άννα και προς Ιστιαία».

Πηγή: newsone.gr