Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια, σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας, αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στην Gazprom.

Επισημαίνει ακόμα ότι δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι περαιτέρω διακοπές φυσικού αερίου δεν είναι πιθανές μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν θα πρέπει να καταβληθούν οι επόμενες πληρωμές.

Παραβίαση των κυρώσεων

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν την Τετάρτη αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος, σύμφωνα με τον γίγαντα του φυσικού αερίου, δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για τις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια

Μετά τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Κομισιόν απέστειλε ειδοποίηση προς την Ουγγαρία ενεργοποιώντας επισήμως την διαδικασία αιρεσιμότητας, η οποία συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ανακοίνωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα. Αφορμή οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, ότι η χώρα θα κάνει την πληρωμή της για την προμήθεια φυσικού αερίου στις 22 Μαΐου σε ρούβλια.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας είχε δηλώσει ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

in.gr

Πηγή: newsone.gr