Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Γεραπετρίτης: Δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα τρένο εάν δεν έχουμε τις πρόσθετες...

Γεραπετρίτης: Δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα τρένο εάν δεν έχουμε τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας

16
0

Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου ο κος Γεραπετρίτης είπε ότι «η επιθυμία  μας είναι το συντομότερο δυνατό χρόνο, ενδεχομένως και έως το τέλος του μήνα».

«Δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα τρένο εάν δεν έχουμε τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέντευξη Τύπου για τα κυβερνητικά μέτρα στον σιδηρόδρομο μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

«Ολη η επιχείρηση αυτή θα γίνει με απόλυτο συντονισμό, όλων των εμπλεκόμενων, του κράτους, της κυβέρνησης, των φορέων λειτουργίας Υποδομών, δηλαδή την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ, με τον λειτουργούντα το εμπορικό κομμάτι, την Hellenic Train και τους άλλους παρόχους και βέβαια τους εργαζομένους, στο συντομότερο δυνατό χρόνο» ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου είπε ότι «η επιθυμία  μας είναι το συντομότερο δυνατό χρόνο, ενδεχομένως και έως το τέλος του μήνα».

Όπως είπε:  «Οταν αναφερόμαστε σε μείωση μεταφορικού έργου, εννοούμε μείωση συρμών, δρομολογίων ή μείωση σταθμών, αυτό είναι ένα σύνθετο πλαίσιο το οποίο θα δούμε με τους εργαζομένους και την εταιρεία, την Hellenic Train, άρα τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχουμε συζητήσεις για τα ζητήματα αυτά».

Ανέφερε πως είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου, να μην περιμένουμε, δηλαδή, την ολοκλήρωση της τεχνολογικής αναβάθμισης. Όπως εξήγησε, θα πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στον σιδηρόδρομο.

Ταυτόχρονα, όμως, διευκρίνισε, και έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση, η επανεκκίνηση θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. «Θα αναβαθμίσουμε σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας» και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικώς δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξει μείωση του μεταφορικού έργου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί επαρκής αριθμός σταθμαρχών. Στο πλαίσιο των αλλαγών, πάντα στην πρώτη φάση, θα υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ανέφερε ότι αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όπως σημείωσε, πριν το δυστύχημα στα Τέμπη είχε εγγραφεί στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ποσό 185 εκατ. για την αναβάθμιση των δομών.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη στάση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Υπογράμμισε, ακόμη, το σκέλος της εκπαίδευσης του προσωπικού. Θα υπάρξει, δε, όπως τόνισε, αυστηρότερο πλαίσιο για τις καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο του σιδηροδρόμου.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις και τα αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε: «Τελώ σε ένα σοκ, κατανοώ τον συλλογικό πόνο που έχει προκαλέσει στην κοινωνία το συγκεκριμένο δυστύχημα, για τον άδικο χαρακτήρα του, για τη σκέψη ότι σε μια τέτοια εποχή που η τεχνολογία βρίσκεται στο απόγειό της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δυστυχώς να γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν συνάδουν με τη σημερινή εποχή. Ο αδικός χαμός των ανθρώπων θα μας συνοδεύει πάντα. Κατανοώ τον θυμό και τις αντιδράσεις, είναι πάρα πολύ εύλογες αυτές».

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες: «Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, θα παραμείνω στη θέση αυτή με ένα καθήκον που αντιλαμβάνομαι ως ιερό. Να έλθουν απολύτως στην επιφάνεια, πλήρως, διαφανώς, με λογοδοσία τακτική, τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή, όποια και αν είναι αυτά. Κάνοντας και τη δική μας κριτική για το τι ενδεχομένως δεν πράξαμε ενόσω οφείλαμε. Η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους».

Ο υπουργός εξέφρασε την οδύνη και τον σπαραγμό του για την «πρωτοφανή εθνική τραγωδία που μας σημάδεψε όλους», κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου. «Η οδύνη θα πρέπει να βρει κάθαρση», είπε χαρακτηριστικά.

Η ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση έχει αναληφθεί είπε και πρόσθεσε: «Οφείλω και πάλι να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης  και εμού προσωπικά  απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους Έλληνες πολίτες για το ότι δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το απίστευτο δυστύχημα. Η συγγνώμη είναι εντελώς ειλικρινής, δεν είναι προσχηματική και δεν προσπαθεί να αποσείσει οποιαδήποτε πραγματική ευθύνη», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης, εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση κυβερνητικής παρέμβασης, αφενός, στη δικαστική έρευνα, αφετέρου, στη διοικητική έρευνα που θα διεξαγάγει ομάδα τεχνοκρατών.

Όπως συμπλήρωσε, δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση.

Ανεξαρτήτων των λαθών σε ανθρώπινο επίπεδο, τόνισε πως,  αν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Και με αυτόν τον τρόπο έθεσε το ζήτημα ολοκλήρωσης των έργων που συνδέονται με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας από την πρώτη στιγμή.

Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού αναγνώρισε το πρόβλημα και έκανε λόγο για σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία 15ετία. Παράλληλα, μίλησε και για τις προσπάθειες αναπλήρωσης των κενών από την παρούσα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προσελήφθησαν περί τα 200 άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σταθμάρχες, κλειδούχοι και τεχνικοί, ενώ για πρώτη φορά δρομολογήθηκε η πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων.

Το 2021 έγινε διαγωνισμός για την πρόσληψη 117 ατόμων, εκ των οποίων 36 είναι σταθμάρχες. Και το 2022 πρόσληψη ακόμη 100 μονίμων.

O κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η σύμβαση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Για αυτό, όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας). Έδωσε, δε, σαφή εντολή για την αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν. Αίτημα στο οποίο η γαλλική εταιρεία επέδειξε πλήρη κατανόηση. Εξάλλου, ο υπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σύντομα το χρονοδιάγραμμα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται πάνω από την υλοποίηση του έργου.

Δείτε απευθείας:

Πηγή: newsone.gr