Με μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς και μην μπορώντας να αγνοήσει τις πρόσφατες καταγγελίες εναντίον του Γιώργου Κιμούλη  από συναδέλφους του για ακραία επιθετική συμπεριφορά, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανακοινώνει την διακοπή της συνεργασίας τους.  Ο δημοφιλής ηθοποιός ήταν ανάμεσα στα ονόματα των καλλιτεχνών που επρόκειτο να συμμετάσχουν στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της μεγαλύτερης ετήσιας ελληνικής πολιτιστικής διοργάνωσης.

Στο νέο του πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που υπό βρίσκεται διαμόρφωση αναμένοντας και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν με βάση την εξέλιξη της πανδημίας, είχε συμπεριληφθεί και η θεατρική παράσταση «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη, η οποία σχεδιαζόταν να φιλοξενηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πρόκειται τελικά να συμβεί.

«Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην

ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ ανακοινώνεται επίσης πως «η Καλλιτεχνική Διεύθυνση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της παράσταση, για την εξασφάλιση νέας συμφωνίας για το φετινό πρόγραμμα, με το ίδιο ή με άλλο έργο, με γνώμονα την διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου».

Παρόλα αυτά η διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κρίνει σκόπιμα να εξηγήσει την βαθύτερη έννοια της απόγασή της. «Πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της».

Να θυμίσουμε εδώ πως η περίπτωση του Γιώργου Κιμούλη, η οποία καταγγέλθηκε αρχικά από την ηθοποιό Ζέτα Δούκα  για να ακολουθήσουν αντίστοιχες μαρτυρίες από άλλες ηθοποιούς, ήταν η  εκείνη που πυροδότησε την συλλογική αντίδραση του ελληνικού #Me Too το οποίο έλαβε στη  συνέχεια μορφή χιονοστιβάδας

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr