Περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας στα κράτη μέλη της προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην πανδημία Covid-19, με το Συμβούλιό της να εγκρίνει σήμερα, Δευτέρα, σύσταση για συντονισμένη προσέγγιση στην τροποποίηση των εν λόγω περιορισμών. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ενημερωμένη πρόταση αναφέρει πως το σκούρο κόκκινο είναι το νέο χρώμα που προστίθεται στις υπάρχουσες κατηγορίες (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και γκρι) στον εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιεύεται από το ECDC, το οποίο και θα ισχύει για περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των πιο μολυσματικών μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία. Αυτές ορίζονται ως περιοχές όπου το 14 ημερών άθροισμα κρουσμάτων Covid-19 είναι 500 ανά 100.000 άτομα ή περισσότερα.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε κόκκινες και σκούρες κόκκινες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποφύγουν διαταραχές στα βασικά ταξίδια. Ειδικότερα, όσον αφορά στα άτομα που ταξιδεύουν από μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως σκούρο κόκκινο, τα κράτη μέλη πρέπει να απαιτούν από αυτά:

  • να υποβάλλονται σε εξέταση για Covid-19 πριν από την άφιξη
  • να υποβάλλονται σε καραντίνα / αυτο-απομόνωση

Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε περιοχές με υψηλό ποσοστό μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία. Δεδομένης, εξάλλου, της αύξησης της ικανότητας τεστ Covid-19, η σύσταση τροποποιείται, επίσης, για να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από πορτοκαλί, κόκκινες και γκρι περιοχές να κάνουν τεστ πριν από την αναχώρηση.

Δεν υποχρεούνται σε τεστ

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών δεν πρέπει, κατ’ αρχήν, να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ. Όταν ένα κράτος μέλος απαιτεί από αυτούς να υποβληθούν σε τεστ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταχείες δοκιμές αντιγόνου. Επίσης, άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές και διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά ή συχνά, για παράδειγμα για λόγους εργασίας, μελέτης ή οικογένειας, δεν πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ή καραντίνα. Εάν εισαχθεί μια απαίτηση τεστ, η συχνότητα των τεστ σε τέτοια άτομα πρέπει να είναι αναλογική.

Αυτά τα επικαιροποιημένα μέτρα αποτελούν συντονισμένη απάντηση στην αύξηση των λοιμώξεων και στους κινδύνους που ενέχουν οι πιο μεταδοτικές νέες μεταλλάξεις του ιού εντός και εκτός της Ε.Ε. Ακολουθούν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών, προκειμένου να επιβραδύνουν την εισαγωγή και τη διάδοση των νέων μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία.

newsbreak.gr

Πηγή: newsone.gr