Ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια οι δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συγκεκριμένα, στις 402,3 εκατομμύρια φτάνουν οι δόσεις, που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον πλανήτη, με περισσότερο από το ένα τέταρτο εξ αυτών στις ΗΠΑ.

Οι πρώτες 100 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν μέσα σε δύο μήνες, οι δεύτερες 100 εκατομμύρια σε 20 ημέρες, οι τρίτες 100 σε 15 ημέρες και οι τέταρτες 100 σε 11 ημέρες.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε τουλάχιστον 158 χώρες ή εδάφη, όπου κατοικεί το 93% της ανθρωπότητας. Και αν οι πλούσιες χώρες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται καλύτερα, οι φτωχές χώρες ξεκίνησαν τελικά να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους χάρη στον μηχανισμό Covax.

Ισραήλ…μπρος ολοταχώς

Το Ισραήλ είναι η χώρα που προηγείται μακράν στη μάχη της ανοσοποίησης, με σχεδόν το 60% του πληθυσμού του να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Σχεδόν ένας στους δύο Ισραηλινούς έχει λάβει και τη δεύτερη δόση, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία εμβολιασμού. Άλλες χώρες που έχουν ξεπεράσει το ποσοστό 15% του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (38%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μεταξύ 35 και 70%), τη Χιλή (28%), τις ΗΠΑ (22%), το Μπαχρέιν (22%) και τη Σερβία (16% μέχρι τις 12 Μαρτίου).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυριαρχούν (113 εκατομμύρια δόσεις), μπροστά από την Κίνα (65 εκατομμύρια στις 14 Μαρτίου), την Ινδία (39 εκατομμύρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (27,6 εκατομμύρια).

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αθροιστικά έχουν χορηγήσει 54,4 εκατομμύρια δόσεις, περίπου το 8,5% του πληθυσμού. Η Μάλτα (21%) οδηγεί, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία κινούνται περίπου στον μέσο όρο.

Από τις 13 χώρες «χαμηλού εισοδήματος» (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα) που έχουν αρχίσει τους εμβολιασμούς, εννέα έχουν ξεκινήσει την καμπάνια τους από τις αρχές Μαρτίου χάρη στις δόσεις που παραδίδονται δωρεάν από τον μηχανισμό Covax, που δημιούργησαν o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi), και ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (Cepi).

Αλλά μέχρι στιγμής, μόλις το 0,1% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως έχουν γίνει σε χώρες «χαμηλού εισοδήματος», οι οποίες φιλοξενούν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι χώρες «υψηλού εισοδήματος» (16% του παγκόσμιου πληθυσμού) συγκεντρώνουν το 58% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί. Γεωγραφία εμβολίων

Παρά την πρόσφατη αναταραχή γύρω από το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αυτό ήδη χορηγείται σε 100 χώρες ή εδάφη.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως το εν λόγω εμβόλιο είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και «δεν συνδέεται» με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΕΜΑ, πολλές χώρες ανακοίνωσαν την επανέναρξη από αύριο των εμβολιασμών με το εμβόλιο.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (χρήση σε πάνω από 70 χώρες) και της αμερικανικής Moderna (χρήση σε περισσότερες από 40 χώρες), που είναι πιο ακριβά και πιο δύσκολο να αποθηκευτούν, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (χρήση σε περισσότερες από 20 χώρες) και τα κινεζικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Sinopharm (χρήση σε περισσότερες από 20 χώρες) και το Sinovac (12 χώρες) χρησιμοποιούνται κυρίως στις χώρες που αναπτύχθηκαν, καθώς και σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Όσον αφορά το εμβόλιο της αμερικανικής Johnson & Johnson, το πρώτο που απαιτεί μόνο μία δόση, έχει λάβει άδεια χρήσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής χορηγείται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική.

Πηγή: newsone.gr