Μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, την οποία προκάλεσε ο ίδιος με τις εμπρηστικές του δηλώσεις, τα προαναφερθέντα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων καταδίκασαν την βία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, αλλά δεν αναφέρθηκαν απευθείας στο όνομα του προέδρου

Tέσσερα χρόνια μετά την νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τις απειλές του προς τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων, και τα παιδιάστικα tweets του που προκαλούσαν ταραχή στις αγορές, οι ίδιες επιχειρήσεις που ύστερα χάρηκαν με τις φορολογικές μειώσεις τώρα πια τρέμουν το χάος που ακολουθεί την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο.

Μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, την οποία προκάλεσε ο ίδιος με τις εμπρηστικές του δηλώσεις, τα προαναφερθέντα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων καταδίκασαν την βία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, αλλά δεν αναφέρθηκαν απευθείας στο όνομα του προέδρου. Μόνο ένα μεγάλο βιομηχανικό γκρουπ, το National Associate of Manufacturers, τον καταδίκασε προσωπικά. Tη στιγμή που η προεδρία του Τραμπ βρίσκεται προ του τέλους της, με εκκλήσεις από στελέχη ακόμη και του κόμματος των Ρεπουμπλικανών για καθαίρεσή του πριν την μετάβαση στην προεδρία των Δημοκρατικών, για κάποιο λόγο οι επιχειρήσεις «παίζουν» διπλωματικά.

Οταν ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, μπορούσε να «παίξει» με τις τύχες των επιχειρήσεων με ένα μόνο tweet. Τώρα, το Facebook και το Instagram έχουν απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς του, ενώ το Twitter απενεργοποίησε τον λογαριασμό του για 12 ώρες και τον προειδοποίησε για πιθανή μόνιμη ποινή εάν συνεχίσει. Πολλές εμπορικές ιστοσελίδες έχουν, επίσης, σταματήσει την πώληση προϊόντων με το logo MAGA (Make America Great Again). To μεγαλύτερο μέρος των καταδικαστικών ανακοινώσεων αναφέρεται σε «εκλεγμένους αντιπροσώπους» και στο ρόλο τους στο διχασμό της κοινωνίας μέσω αβάσιμων πληροφοριών για τις «σικέ εκλογές». Οπως ο Βόλντεμορτ στα βιβλία του Χάρι Πότερ, ο Τραμπ ήταν ο «κακός» του οποίου το όνομα δε μπορούσε να πει κανείς.

Ο CEO της Apple, Tιμ Κουκ ανέφερε πως «η έφοδος στο Καπιτώλιο σηματοδοτεί ένα ντροπιαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας. Οι υπεύθυνοι για το διχασμό θα πρέπει να λογοδοτήσουν». Σε παρόμοιες ανακοινώσεις προχώρησαν και οι CEOs των IBM, Coca-Cola Co, Pfizer Inc, Dell Technologies, Cisco Systems, UPS, Βlack & Decker και General Motors.

Οι επικεφαλής των γιγάντων της Wall Street, από τη JPMorgan Chase & Co και τη Blackstone Group μέχρι τις Goldman Sachs Group και τη Blackrock, αλλά και την Palantir η οποία συμπεριλαμβάνει τον οπαδό του Τραμπ, Πίτερ Τίελ, καταδίκασαν οποιαδήποτε μορφή βίας.

Ακόμη και πριν τα συμβάντα της Τετάρτης, το μεγαλύτερο ποσοστό των επικεφαλής 33 εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ συμφωνούσαν πως ο Τραμπ προσπαθούσε να αναστρέψει το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών και πως ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που τον βοηθούσαν, «υποστήριζαν την αποστασία».

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για την αποχώρηση του Τραμπ από το Λευκό Οίκο. Η ευκαιρία της ανοιχτής καταδίκης του «πορτοκαλί» προέδρου από τα στελέχη των επιχειρήσεων έχει πια περάσει.

newmoney.gr

Πηγή: newsone.gr