Δεν σταμάτησε το σχολείο ανήλικη ακόμα για να παντρευτεί, να κάνει οικογένεια και να ακολουθήσει τη διαδρομή που ακολουθούν οι περισσότερες Ρομά. Αμφισβήτησε τα στερεότυπα και εργάστηκε σκληρά για να τα αντιμετωπίσει. Η 34χρονη Λυδία Τζεβάτογλου είναι υπότροφος του ΕΑΠ, «ωφελούμενη της συμφωνίας που συνήψε πριν από λίγους μήνες η κυβέρνησης, το Υπουργείο Εργασίας, η Γ.Γ. Φτώχειας και Κοινωνικού Αποκλεισμού με το ΕΑΠ», όπως μάς τη συστήνει η αρθρογράφος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου σε πρόσφατο Tweet:

Σε νέα συνέντευξή της που έδωσε στην «Καθημερινή» είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν είναι το DNA των τσιγγάνων, είναι οι συνθήκες που κάνουν τη διαφορά… Χρειάζεται να απορρίψεις όσα ξέρεις, να χάσεις ανθρώπους, να μετρήσεις τον εαυτό σου με άλλους όρους. Γι’ αυτό πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια».

Η μέρα της αρχίζει στις 3 περίπου τα ξημερώματα, καθώς στις 5 το πρωί αρχίζει η βάρδια της στον Δήμο Κερατσινίου, όπου επιβιβάζεται στο απορριμματοφόρο να εργαστεί ως υπάλληλος καθαριότητας. Αφού τελείωσε σπουδές κοινωνικής λειτουργού και βοηθού βρεφονηπιοκόμου, τώρα παρακολουθεί μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για να ολοκληρώσει έναν διετή κύκλο σπουδών.

Η οικογένειά της, Ρομά από την Ξάνθη, ήρθαν στην Αθήνα αναζητώντας δουλειά. Όταν πήγε σχολείο η Λυδία, για πρώτη φορά στα 12 χρόνια της, ήξερε μόνο να γράφει και να διαβάζει. Πείσμωσε όμως και, με την υποστήριξη του δασκάλου της, κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να πάει έκτη, έχοντας βγάλει μεγάλο μέρος της ύλης του δημοτικού σχολείου. Στο μεταξύ, δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, για να εξασφαλίσει κυριολεκτικά ένα πιάτο φαγητό.

marieclaire.gr

Πηγή: newsone.gr