Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο πανίσχυρος πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, βασικός αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ έως ότου ο πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους τον αντικατέστησε, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Επί της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, ο Ράμσφελντ υπήρξε κορυφαίος υποστηρικτής του λεγόμενου «Πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο Ράμσφελντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2006 εν μέσω του χάους στο μεταπολεμικό Ιράκ.

bush-rumsfeld

«Με βαθιά θλίψη μοιραζόμαστε τα νέα για τον θάνατο του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενός Αμερικανού πολιτικού και αφοσιωμένου συζύγου, πατέρα, παππού και προπάππου. Στα 88 του περιβάλλεται από οικογένεια στο αγαπημένο του Taos, στο Νέο Μεξικό», ανέφερε η δήλωση.

«Η ιστορία μπορεί να τον θυμάται για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στις έξι δεκαετίες που υπηρέτησε το δημόσιο βίο. Για εκείνους που τον γνώριζαν καλύτερα, όμως, και των οποίων η ζωή άλλαξε για πάντα ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, θα θυμόμαστε την ακλόνητη αγάπη του για τη σύζυγό του Τζόις, την οικογένεια και τους φίλους του, καθώς και την ακεραιότητα που έφερε σε μια ζωή αφιερωμένη στη χώρα»

rumsfeld-old
Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ το 2019, σε τελετή μνήμης κατά τη 18η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ υπήρξε ο νεότερος υπουργός Αμυνας στην ιστορία των ΗΠΑ, αφού ήταν μόλις 43 χρονών όταν το 1975, επί προεδρίας Τζέραλντ Φορντ (1974 – 1976), ανέλαβε το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον (1968 – 1974) υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν (1980 – 1988) ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: newsone.gr