Όταν βγήκε από το όχημα, ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο άνοιξε πυρ εναντίον του μέσα από ένα Nissan που είχε σταματήσει περίπου 150 μέτρα από το αυτοκίνητο του Φαχριζαντέχ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Φαχριζαντέχ χτυπήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές, το ίδιο και ο σωματοφύλακάς του. Μετά τους πυροβολισμούς, το Nissan ανατινάχθηκε, αναφέρει το Fars News, προσθέτοντας ότι η όλη επίθεση διήρκησε τρία λεπτά.

Το ημιεπίσημο Students News Agency του Ιράν ανέφερε επίσης ότι το αυτοκίνητο του επιστήμονα χτυπήθηκε από πυροβολισμούς ενώ ακολούθησε έκρηξη και περισσότεροι πυροβολισμοί, ενώ η IRIB, η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι προηγήθηκε η έκρηξη και έπειτα ακολούθησε η επίθεση με πυροβολισμούς.

Ο Σεϊέντ Καμάλ Χαραζί, επικεφαλής του Στρατηγικού Συμβουλίου του Ιράν για τις Διεθνείς Σχέσεις, συνέκρινε τη δολοφονία του επιστήμονα με εκείνη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στην αρχή της χρονιάς στο Ιράκ.

«Αναμφίβολα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα δώσει μια υπολογισμένη και αποφασιστική απάντηση στους εγκληματίες που πήραν τον μάρτυρα Φαχριζαντέχ», δήλωσε ο Χαραζί.

Ροχανί: Πίσω από το Ισραήλ, οι ΗΠΑ

Τόσο ο πρόεδρος της χώρας, Χαράν Ροχανί, όσο και ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ απείλησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο να προχωρήσουν σε αντίποινα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χαράν Ροχανί κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για τη δολοφονία.

«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε δήλωσή του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκόσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.

«Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους… Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε εξάλλου σήμερα «να τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι του φόνου.

Σε ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του και στον λογαριασμό του στο Twitter, ο αγιατολάχ ζητάει «να τιμωρηθούν οι δράστες και οι υπεύθυνοι» αυτού του εγκλήματος και «να συνεχισθούν οι επιστημονικές και τεχνικές προσπάθειες αυτού του μάρτυρα σε όλους τους τομείς στους οποίους εργαζόταν».

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ τον χαρακτήρισε «διαπρεπή επιστήμονα του πυρηνικού και του αμυντικού τομέα», ο οποίος έγινε «μάρτυρας από τα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων μισθοφόρων».

«Αυτός ο απαράμιλλος επιστήμονας έδωσε την πολύτιμη ζωή του στον Θεό εξαιτίας των μεγάλων και διαρκών επιστημονικών προσπαθειών του», πρόσθεσε.

cnn.gr

Πηγή: newsone.gr