Ανήσυχοι είναι οι ειδικοί σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς και τη μερική χαλάρωση των μέτρων.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θοδωρής Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι οποιοδήποτε άνοιγμα της αγοράς, έστω και μερικό, ισούται με αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το οποιοδήποτε άνοιγμα θα οδηγήσει σε μαθηματικά βέβαιη αύξηση των κρουσμάτων. Το ερώτημα είναι αν αυτή η αύξηση θα είναι ελεγχόμενη ή θα γίνει ανεξέλικτη».

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών.

«Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουμε μάθει να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους με τον σωστό τρόπο».

Αύξηση κρουσμάτων αν χαλαρώσουμε στις μετακινήσεις των ρεβεγιόν

Σχετικά με το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο καθηγητής σημείωσε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στις μετακινήσεις, «θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων», ενώ πλέον αντίπαλος στη μάχη με την πανδημία είναι και το κρύο.

«Το κρύο αυξάνει τη μεταδοτικότητα, άρα πρέπει να προσέξουμε ακόμη περισσότερο» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι προς τον Μάιο του 2021, που θα υπάρχει μια κάλυψη γύρω στο 70% του πληθυσμού, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

«Προς τον Μάιο που θα έχει ανοίξει και ο καιρός και θα μειωθεί και η μεταδοτικότητα του ιού, αν όλοι φερθούμε λογικά και εμβολιαστούμε, νομίζω ότι θα ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας» κατέληξε.

in.gr

Πηγή: newsone.gr