Στις 26 Δεκεμβρίου έγινε η τελετή ταφής στο κατεχόμενο χωριό Μαράθα της Κύπρου 14 παιδιών που δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριους τον Αύγουστο του 1974. Τα οστά των παιδιών σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA στον ομαδικό τάφο των θυμάτων που είχαν δολοφονηθεί στα χωριά Αλόα, Σανταλάρη, Μαράθα.

Τα μικρότερα παιδιά ήταν δύο κορίτσια, τεσσάρων και έξι μηνών, και το μεγαλύτερο 15 ετών. Τέσσερα εκ των 14 παιδιών που τάφηκαν προχθές ήταν αδέρφια, ο 3χρονος Μουσταφά Μπαϊράμ, η 6χρονη Αισέ, ο 9χρονος Αρίφ και ο 11χρονος Χαλίλ. Αδέρφια επίσης ήταν η Χαϊριγιέ, ο Γκιοκσέλ και ο Γιουσέλ Αρίφ, αλλά και η Σεβγκί και Αριφέ Χασάν.

ΚΗΔΕΙΑ

Παρούσα στην τελετή η Εμινέ Ρεϊχάν για να θάψει τον 10χρονο γιο της Αζίζ Φικτί, ξάδερφο των αδελφών Χασάν, μετά από 46,6 χρόνια, ο οποίος είχε πάει για τις καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό στην γιαγιά του. Παρών και ο Μπαϊράμ Καραμπουντάκ, ο οποίος στις σφαγές έχασε την σύζυγό του και τα 5 παιδιά του.

ΚΗΔΕΙΑ1

Η τελετή της κηδείας έγινε στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ψευδοκράτους. Παρόντα και τα μέλη της ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή αγνοουμένων) που βοήθησαν στην εκταφή και ταυτοποίηση των λειψάνων. Η ΔΕΑ αποτελείται από ένας εκπρόσωπο του ΟΗΕ, έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο.

Σημειώνεται ότι οι εκταφές στον ομαδικό τάφο στην Μαράθα έγιναν σε τρεις αποστολές της ΔΕΑ μεταξύ 14 Οκτωβρίου 2015 και 5 Φεβρουαρίου 2016. Είχαν εντοπισθεί τα οστά 89 προσώπων. Η πρώτη κηδεία είχε γίνει τον Αύγουστο του 2017, η προχθεσινή των 14 παιδιών ήταν η έκτη και συνέπεσε με την «εβδομάδα ηρώων» στα κατεχόμενα, όπως ονομάζεται η εβδομάδα που έγιναν τα επεισόδια της 21ης Δεκεμβρίου 1963, που αποτέλεσαν την αρχή της Τουρκοανταρσίας τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr