Ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, κάλεσε τον πληθυσμό να υποστηρίξει την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Ναζαρμπάγεφ «κάλεσε όλους τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του Καζακστάν για να του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας» αναφέρει ο εκπρόσωπός του Άιντος Ουκίμπεϊ σε ανάρτησή του στο Twitter, λίγες ώρες μετά το… δόγμα του νυν προέδρου «πρώτα πυροβολείτε, μετά ρωτάτε».

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Πογκρόμ συλλήψεων

Η έκκληση του πρώην προέδρου Ναζαρμπάγεφ γίνεται την ώρα που ένας από τους στενούς συμμάχους του, ο Καρίμ Καγιμκανούλι Μασίμοφ, πρώην πρωθυπουργός, συνελήφθη κατηγορούμενος για προδοσία μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας (ΚΝΒ) συνεπεία των επεισοδίων που προκλήθηκαν από αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η KNB ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μασίμοφ τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη μετά την έναρξη έρευνας εναντίον του για εσχάτη προδοσία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ έδωσε εντολή χθες, Παρασκευή, στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να καταπνίξουν οποιαδήποτε εξέγερση και, ενισχυμένος από την υποστήριξη της Ρωσίας, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.

Φήμες ότι έφυγε από το Καζακστάν

Πάντως, την Παρασκευή υπήρξαν φήμες ότι ο Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ έχει εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένειά του.

Το ρωσικό Gazeta Ru ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter: «Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και οι κόρες του έφυγαν από το Καζακστάν με τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μόνο ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπολάτ Ναζαρμπάγεφ παραμένει στη χώρα».

Ο Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ είναι ο πρώτος πρόεδρος του Καζακστάν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Βρισκόταν σε αυτή τη θέση από το 1991 έως την παραίτηση του στις 19 Μαρτίου του 2019.

Ο Ναζαρμπάγεφ θεωρείται το συνώνυμο του ολιγάρχη που κατέλαβε την εξουσία σε χώρα της πρώην ΕΣΣΔ και οι διεθνείς θεσμοί είχαν επικρίνει τη διαδικασία των εκλογών του 2005, του 2011 και του 2016.

Έχει κατηγορηθεί πάμπολλες φορές για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Να τονίσουμε ότι οι διαδηλωτές στο Καζακστάν φώναζαν το σύνθημα «Old man out» («Έξω ο γέρος») αφού πολλοί θεωρούν ότι ουσιαστικά κάνει κουμάντο πίσω από τον Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, νυν πρόεδρο της χώρας και αντικαταστάτη του.

in.gr

Πηγή: newsone.gr