Η αύξηση της νεανικής βίας και η ανάγκη για άμεσες λύσεις

Η αύξηση της νεανικής βίας και η ανάγκη για άμεσες λύσεις


Σημαντική αύξηση της νεανικής παραβατικότητας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τον βιαιότητα που έλαβε χώρα στη Γλυφάδα, όπου μία 14χρονη ξυλοκοπήθηκε από περίπου 25 άλλα παιδιά. Η δρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, τονίζει ότι η έξαρση της βίας στους νέους καθιστά αναγκαία την άμεση παρέμβαση. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεση των ανηλίκων σε βίαιο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η ένταξη σε συμμορίες ή η υιοθέτηση εξτρεμιστικών ιδεών.

«Τα κοινωνικά δίκτυα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της βίας», σημειώνει η Κέλλυ Ιωάννου. Τα κοινωνικά δίκτυα, με τη βοήθεια των αλγορίθμων τους, προωθούν τη διάδοση βίαιου και προκλητικού υλικού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση και κανονικοποίηση επιθετικών συμπεριφορών. Αυτή η παρενέργεια επιτείνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς οι νέοι εκτίθενται σε περιεχόμενο που ενδέχεται να τους επηρεάσει αρνητικά.

Ωστόσο, η λύση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην ενίσχυση της αστυνομικής επιτήρησης, υπογραμμίζει η δρ Ιωάννου. Παρότι η επιτήρηση μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα, δεν αγγίζει τις ρίζες της βίας, οι οποίες περιλαμβάνουν την κοινωνική ανισότητα και την έλλειψη ψυχολογικής στήριξης. Χρειάζεται μια πολυδιάστατη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ενίσχυση της ψυχικής υγείας, καθώς και την δημιουργία ασφαλών ψηφιακών χώρων για τους νέους.

«Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ νέων, κοινότητας και Αρχών είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη μείωση της βίας», καταλήγει η δρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει στους νέους εναλλακτικές λύσεις και ευκαιρίες έκφρασης, κάτι που απαιτεί συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα, από την εκπαίδευση έως την κοινωνική πολιτική και την αστυνόμευση.

Πηγή: newsbeast.gr