Βρεφικοί θάνατοι και πνευμονίτιδα Ερωτήματα και ανησυχίες γύρω από μια παράξενη υπόθεση

Βρεφικοί θάνατοι και πνευμονίτιδα Ερωτήματα και ανησυχίες γύρω από μια παράξενη υπόθεση


Πυκνώνουν τα ερωτήματα γύρω από τους θανάτους βρεφών που συνδέονται με την 24χρονη Ειρήνη από την Αμαλιάδα, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στα άτυχα περιστατικά. Ο καθηγητής Φαρμακευτικής, Γιάννης Λουκάς, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ότι στα δείγματα που εξετάστηκαν για τα τέσσερα βρέφη δεν ανιχνεύτηκε κάτι ύποπτο από γονιδιακή άποψη.

Σύμφωνα με την εκπομπή «LIVE NEWS» του Mega, τρία από τα πέντε παιδιά είχαν διαγνωστεί με διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ η ιατροδικαστική έκθεση για τον Παναγιώτη, που πέθανε τον Αύγουστο, κατέδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από παθολογικά αίτια. Το πρώτο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, απεβίωσε στις 6/02/2014, το δεύτερο (6 μηνών) στις 4/2/2021, το τρίτο (29 ημερών) στις 19/06/2022, το τέταρτο (2 μηνών) στις 17/10/2023 από ανακοπή καρδιάς, και το πέμπτο (15 μηνών) στις 5/08/2024 από παθολογικά αίτια.

Η διάμεση πνευμονίτιδα, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Δούρος, δεν αναγνωρίζεται ως άμεση αιτία θανάτου αλλά περισσότερο ως περιγραφική ιατρική έννοια που υποδεικνύει εργαστηριακά ευρήματα. Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες ενδέχεται να προκύψουν από ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων ή άλλων ιατρικών παθήσεων. Ενδέχεται επίσης να σχετίζονται με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο χωρίς προειδοποίηση.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF), οι διάμεσες πνευμονίπαθειες περιλαμβάνουν πάνω από 300 διάφορες ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή και ίνωση στους πνεύμονες. Αν και οι περισσότερες από αυτές είναι σπάνιες, κάποιες από τις πιο κοινές περιλαμβάνουν τη σαρκοείδωση και την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να προκαλούν σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια και επίμονο ξηρό βήχα.

Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες ταξινομούνται σε γνωστές και άγνωστες αιτίες, ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν αναγνωριστεί ως αιτία στον 35% των περιπτώσεων. Η πνευμονοκονίαση, για παράδειγμα, σχετίζεται με την έκθεση σε εισπνεόμενες ουσίες στην εργασία, ενώ η εξωγενής αλλεργική κυψελίτιδα προκαλείται από αλλεργικές αντιδράσεις σε οργανικά υλικά.

Πηγή: newsbeast.gr