Τα στοιχεία από το Ισραήλ προκαλούν παγκόσμια ανησυχία και απογοήτευση. Τα κρούσματα πλέον έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις εποχές προ εμβολίου, ενώ αύξηση υπάρχει και στον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό.

E1258390 E46B 4924 83BC 5B67592F68EF
Τα χθεσινά κρούσματα στο Ισραήλ ξεπέρασαν τα 11.000
09AA62F5 2ED1 4980 883D 35626C0C11E4
Αύξηση όπως είναι επόμενο και στους θανάτους που καταγράφονται από τη νόσο

Το Ισραήλ είναι η χώρα που εφάρμοσε το μοντέλο των μαζικών εμβολιασμών κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer, προκειμένου να ανακόψει την νόσο και να χτίσει το περιβόητο τείχος ανοσίας.

Εκεί που έδειχνε να τα καταφέρνει, ακυρώνοντας μάλιστα την πλειοψηφία των κατασταλτικών μέτρων, υπήρξε μία απρόβλεπτη και εξαιρετικά ανησυχητική έκρηξη των κρουσμάτων, η οποία δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν πλέον ξεπεράσει και αυτά της περιόδου προ των εμβολίων, είναι πραγματικά ανεξήγητο. Διότι, εκτός από την προστασία του εμβολίου, το Ισραήλ έχει και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία επειδή είχαν νοσήσει. Στοιχείο που θα έπρεπε να ανακόπτει την πανδημία, ειδικά σε συνδυασμό με το ευρύτατο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στην χώρα.

Τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ προκαλούν ανησυχία και στην Ελλάδα η οποία έχει υιοθετήσει παρόμοιο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να φαίνεται κάποια διάθεση αλλαγής πλεύσης από την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Η Σουηδία συνεχίζει να εκπλήσσει

Από την άλλη, το μοντέλο της Σουηδίας φαίνεται ότι λειτουργεί. Οι θάνατοι έχουν κυριολεκτικά εκμηδενιστεί, με τον μέγιστο αριθμό να κυμαίνεται από μηδέν μέχρι δύο ή τρεις την ημέρα. Στον αντίποδα, τα κρούσματα είναι υποπολλαπλάσια του Ισραήλ, παρά το ότι η Σουηδία διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό.

Επιπλέον, η Σουηδία δεν πήρε κανένα καταστατικό μετρό σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, επιλέγοντας προφανώς να χτίσει τείχος ανοσίας με βασικό παράγοντα την φυσική ανοσία. Ενώ οι εμβολιασμοί που κινήθηκαν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από τον αντίστοιχο του Ισραήλ, έγιναν επιλεγμένα με προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

905F6B26 F05C 4A72 9DEB 8E8D22DCFEC8
Τα κρούσματα στην Σουηδία κυμαίνονται γύρω στα 1000 ημερησίως
9A503066 4227 410F 95D5 7DFBEF018F36
Ευχάριστη έκπληξη ο αριθμός των θανάτων στην Σουηδία

Ακόμα βέβαια υπάρχει δρόμος μέχρι να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα για το ποιο μοντέλο θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό. Σε περίπτωση όμως που οι Σουηδοί δικαιωθούν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες συζητήσεις έως και πολιτικές κρίσεις στις υπόλοιπες χώρες που όχι μόνο δεν ακολούθησαν αλλά αντίθετα καταδίκασαν το μοντέλο της Σουηδίας.

Πηγή: newsone.gr