Ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ανέπτυξε τη θεωρία του πως η τουρκική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται στο μισό Αιγαίο, πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απόλυτα νόμιμο, πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία δικαίως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 152 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο. Α και επίσης ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη Μεγάλη Ιδέα!

Ο Γιαϊτζί, ο οποίος επί του παρόντος είναι πρόεδρος του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Bahcesehir, είναι ο σχεδιαστής του τουρκολιβυκού μνημονίου και εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε ερώτηση για το τι άλλαξε στον τουρκικό στόλο και άρχισε να μιλάει για τη «Γαλάζια Πατρίδα» ή για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, απάντησε: «Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσα λέτε πως ο τουρκικός στόλος τώρα αισθάνθηκε ισχυρός και έβγαλε αυτές τις θεωρίες. Διότι το θέμα αυτό της συμφωνίας με τη Λιβύη είναι όπως η συμφωνία της διοίκησης της Νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) με την Αίγυπτο, έτσι και η συμφωνία με τη Λιβύη, έχει την ίδια λογική. Είναι νόμιμη. Διότι Τουρκία και Λιβύη, η μια χώρα είναι στην Ασία (Ανατολία), η άλλη στην Αφρική, και μιλάμε για δύο ηπειρωτικές χώρες. Στη συμφωνία αυτή, η Τουρκία δεν συμπεριφέρθηκε μαξιμαλιστικά (!!!) και τράβηξε μια γραμμή που δεν αγγίζει τη Ρόδο, την Κάσο, την Κάρπαθο, και την Κρήτη».

Σε ότι αφορά το Καστελλόριζο, ο Τούρκος επιμένει:«Δεν έχετε δικαίωμα να λέτε πως εδώ είναι η υφαλοκρηπίδα μου, να τραβάτε γραμμή και να λέτε πως δεν μπορείτε να έχετε συμφωνία με τη Λιβύη. Ένα νησί δεν μπορεί να εμποδίσει την επαφή με μια άλλη ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα λέει πως υπολογίζει υφαλοκρηπίδα για την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελλόριζο όπως μια ηπειρωτική περιοχή. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό».

Βάσει της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αναγνωρίζεται υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη και πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά ο Γιαϊτζί συνεχίζει να λέει τα δικά του: «Δεν μπορείς να πεις πως η Σάμος έχει υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει η Τουρκία. Αυτά είναι νησιά που βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Ρόδος πού βρίσκεται; Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Η Τουρκία στη Μεσόγειο έχει ακτογραμμή 2.280 χιλιομέτρων».

Ο κ. Γιαϊτζί απαντώντας σε ερώτηση για τον στόχο της «Γαλάζιας πατρίδας», υποστηρίζει πως τη σχεδίασε το 2017-2018 και εξηγεί: «Αυτά τα νησιά (ανατολικά) βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυριαρχία των νησιών των οποίων έχουν κατονομαστεί, όταν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα (σ.σ. γκρίζες ζώνες). Το θέμα είναι οι περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Έξω από τα χωρικά ύδατα».

Ο χάρτης της «Γαλάζιας πατρίδας», από ακαδημαϊκή εργασία, έγινε πια επίσημος στο τουρκικό κράτος: «Ο υπουργός Άμυνας μιλάει για 462.000 τετρ.χλμ. Γαλάζιας Πατρίδας, όπως και ο πρόεδρός μας και ο υπουργός Εξωτερικών. Καθώς είναι νόμιμος. Τον δημιουργήσαμε για να γίνουν γνωστές οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας. Αυτές που έχει ανακοινώσει και αυτές που δεν έχει ανακοινώσει αλλά προβλέπεται να το κάνει. Με τον χάρτη αυτό, ο τουρκικός λαός αντιλήφθηκε την αξία των θαλασσών της».

Για το θέμα της αμφισβήτησης κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από την Τουρκία, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί απάντησε το πλέον παράλογο πράγμα με πλήρη φυσικότητα: «Μιλάμε για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Εμείς δεν διεκδικούμε τα νησιά, απλά λέμε πως αυτά τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα – ελάτε να το συζητήσουμε. Να δούμε ποια σας ανήκουν. Απλά τονίζω πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Για εμάς υπάρχει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Αυτά να συζητηθούν ως ένα πακέτο».

Και συνεχίζει στους ρυθμούς του παραλόγου: «Σας ξεκαθαρίζω πως η Τουρκία δεν έχει καμία έχθρα απέναντι στην Ελλάδα. Σας το λέω με ειλικρίνεια. Εγώ 40 χρόνια υπηρέτησα στο ναυτικό, από τα 13 μου είμαι στρατιώτης. Όταν μας εκπαίδευαν στις στρατιωτικές σχολές ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως η Τουρκία θα εισβάλει, θα πάρει τα νησιά».

Όσο για το πως βλέπει το διεθνές δίκαιο η Τουρκία, είναι ενδεικτική η απάντηση του απόστρατου αντιναυάρχου στην ερώτηση ποια γραμμή θα ήταν δίκαιο να τραβήξουμε στο Αιγαίο: «Όπως το βλέπετε στον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας. Αυτό είναι το δίκαιο. Αυτός ο χάρτης, τα μπλε σημεία, δεν σημαίνει πως διεκδικούμε τα νησιά. Απλά έχουν χωρικά ύδατα και ανήκουν στην Ελλάδα. Το μπλε δείχνει την υφαλοκρηπίδα μας».

Τέλος, στο ερώτημα αν υπήρξε σκέψη, ή σχεδιασμός τουρκικής απόβασης στα ελληνικά νησιά, η απάντηση του Γιαϊτζί, ήταν… έκπληξη: «Σας το λέω με ειλικρίνεια, όχι. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι τέτοιο. Αφού είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν κάναμε ποτέ καμία απόβαση, ούτε βομβαρδίσαμε. Όμως το 1922 εσείς ήρθατε από τα νησιά και επιχειρήσατε να καταλάβετε την Ανατολία. Ποιος είναι ο λόγος της στρατιωτικοποίησης των νησιών; Είναι επιθετικός ο σκοπός τους. Aν βρουν κάποιο κενό, ναι αυτό σχεδιάζουν. Είναι μεγάλη απειλή αυτό, όπως το 1922, είναι προετοιμασία για τη Μεγάλη Ιδέα».

πηγή: Μανώλης Κωστίδης, Καθημερινή

newsbreak.gr

Πηγή: newsone.gr