Η Κίνα κατηγόρησε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφορούν», με αφορμή την επανεμφάνιση της θεωρίας που θέλει τον κορωνοϊό να «ξέφυγε» από εργαστήριο της Ουχάν, ενώ καλεί την Ουάσινγκτον να ανοίξει τις δικές της εργαστηριακές εγκαταστάσεις για έρευνα.

Με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν, η πίεση αυξάνεται για μια νέα έρευνα γύρω από την προέλευση της Covid-19, καθώς η πρόσφατη αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα προκάλεσε, μάλλον, ασάφεια και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν επέστρεψε στο προσκήνιο μετά από ένα ρεπορτάζ στην εφημερίδα The Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο τρεις εργαζόμενοι εκεί νοσηλεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα τύπου κορωνοϊού, ένα μήνα πριν από την επίσημη αναγνώριση κρουσμάτων της λοίμωξης.

Την Τετάρτη, ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «διάδοση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης, σχετικά με την εργαστηριακή διαρροή».

Ο Ζάο είπε ότι «αποτελεί ασέβεια

» για την έρευνα του ΠΟΥ η επαναφορά της θεωρίας αυτής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε «υπονόμευση της παγκόσμιας αλληλεγγύης για την καταπολέμηση του ιού».

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά πλήρη διαφάνεια, θα πρέπει, όπως έκανε η Κίνα, να καλέσουν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ να τις επισκεφθούν για έρευνες στα εδάφη της», πρόσθεσε ο Ζάο.

«Ανοίξτε τη στρατιωτική βάση του Fort Detrick το συντομότερο δυνατό και όλα τα βιολογικά εργαστήρια που διαθέτουν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο», είπε, αναφερόμενος σε μια ερευνητική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Μέριλαντ.

Πηγή: newsone.gr