Χθες Δευτέρα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από είκοσι ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες από γιατρούς και εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον συγκεκριμένο αριθμό των θυμάτων.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας, κάπου 2,4 εκατ. κατοίκων, που βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, που ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου 2023 με μια σφοδρή έφοδο της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.
Κατά τη διάρκεια της σύρραξης, έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 41.226 θάνατοι στην παλαιστινιακή περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει εκτοπιστεί. Ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς, δήλωσε πως το κίνημα είναι έτοιμο να συνεχίσει τις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή τους από συμμάχους του Ιράν.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να διεξαγάγουμε μακρύ πόλεμο φθοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σινουάρ. Πρόσθεσε ότι οι «κοινές προσπάθειες» με άλλα κινήματα αντίστασης θα «τσακίσουν τη θέληση» του Ισραήλ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντας τα δεινά που υφίστανται οι άνθρωποι εκεί ως «αδιανόητα». Υπογράμμισε ότι καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία.
Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και της λιβανικής Χεζμπολά είναι καθημερινές, με ανησυχίες ότι η σύρραξη ενδέχεται να επεκταθεί. Χθες, η Χεζμπολά ανέφερε τον θάνατο ενός μαχητή της από ισραηλινά πυρά.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υποστήριξε ότι η πιθανότητα για μια διπλωματική λύση στο ζήτημα αυτό απομακρύνεται, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η ασφαλής επιστροφή των Ισραηλινών που έχουν εκτοπιστεί λόγω των εχθροπραξιών είναι πλέον προτεραιότητα του πολέμου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, επαναβεβαίωσε ότι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της ηρεμίας, αναμένοντας προτάσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός κατόπιν διαβουλεύσεων με χώρες που μεσολαβούν, όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να επισκεφτεί την Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τις προτάσεις αυτές. Ωστόσο, τα κύρια ζητήματα διαφωνίας παραμένουν η διαχείριση του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και η απελευθέρωση Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές αντέτειναν προχθές την κυβερνητική πολιτική ζητώντας την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι όμηροι που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Πηγή: newsbeast.gr