Φωτίζοντας την Κλιματική Αλλαγή μέσω της Τέχνης σε Πέντε Ευρωπαϊκές Χώρες

Φωτίζοντας την Κλιματική Αλλαγή μέσω της Τέχνης σε Πέντε Ευρωπαϊκές Χώρες


Πέντε ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται προκειμένου να αναδείξουν τις πτυχές της κλιματικής αλλαγής μέσω της τέχνης. Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα είναι η Αυστρία (Βιέννη), η Ελλάδα (Εύβοια), η Πολωνία (Γκντάνσκ), η Σκωτία (Γλασκώβη) και η Σουηδία (Στοκχόλμη). Το πρόγραμμα «Turning the Tide», που χρηματοδοτείται από το Creative Scotland λόγω της Brexit, επικεντρώνεται σε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε περιοχές που έχουν υποστεί σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές, με την τέχνη να λειτουργεί ως εργαλείο ευαισθητοποίησης.

Η Εύβοια έχει επιλεγεί ως το επίκεντρο της ελληνικής δράσης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει ακραίες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες. «Η επιλογή της Εύβοιας έγινε λόγω των καταστροφικών πλημμυρών των τελευταίων χρόνων και των σημαντικών επιπτώσεων που άφησαν πίσω τους», αναφέρει η Δανάη Παπαδημητρίου, ιδρύτρια του Artit, του φορέα υλοποίησης του έργου.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του φορέα Artit είναι η οργάνωση διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνικών κατοικιών, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, οι καλλιτέχνες θα φέρουν στο προσκήνιο τις ιστορίες των κατοίκων που επλήγησαν, εξετάζοντας πώς αντιμετωπίζουν τις ψυχολογικές και υλικές συνέπειες των καταστροφών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο πρόγραμμα καλλιτεχνικής κατοικίας του «Turning The Tide» περιλάμβανε δύο ντοκιμαντέρ από τους καλλιτέχνες Χρηστίνα Μαριδάκη και Γιώργο Γεροντίδη. Η Μαριδάκη εστίασε στις γυναίκες της περιοχής των Λουτρών και τη σύνδεση της γυναικείας ταυτότητας με τη φύση και την κλιματική κρίση, ενώ ο Γεροντίδης συνεργάστηκε με νέους της Εύβοιας για να αναδείξει τη δράση συλλόγων και εθελοντικών ομάδων.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος θα περιλαμβάνει τις καλλιτέχνιδες Άντζελα Λιώση και Μαρία Γουβέλη, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν έρευνα και θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Η κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ότι με αυτές τις καλλιτεχνικές δράσεις επιδιώκουν να αναδείξουν όχι μόνο τις καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον αλλά και το συλλογικό τραύμα που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.

«Η τέχνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τον άνθρωπο και την κοινωνία», σχολιάζει η κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, όπως η Θεσσαλία και ο Έβρος. Όπως επισημαίνει, η τέχνη μπορεί να συμβάλει στην επανασύνδεση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους, επηρεάζοντας σημαντικά τις στρατηγικές των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και την ανασυγκρότηση μετά από καταστροφές.

Η πλατφόρμα Artit, σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, θα αναβαθμιστεί τον επόμενο μήνα, προκειμένου να δημιουργήσει ευκολότερες προσβάσεις για τους καλλιτέχνες και να αποτελέσει σημείο σύνδεσης στον καλλιτεχνικό χώρο.

Πηγή: newsbeast.gr