Σαράντα χρόνια νωρίτερα, το 1961, εμφανίστηκε το εμβληματικό κόμικ «Μαφάλντα» στον κόσμο των κόμικς, έργο του Αργεντινού καρτουνίστα Κίνο, γνωστού και ως Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο. Η ηρωίδα του δεν ήταν απλώς μια αθώα παιδική μορφή, αλλά ένα σύμβολο που κατέγραφε τη βαθιά κοινωνικοπολιτική κατάσταση που αντιμετώπιζε η Αργεντινή κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Μέσα από τα μάτια της εξάχρονης Μαφάλντα, ο Κίνο εξέφρασε με καυστικό τρόπο τη φτώχεια, την αδικία και την καταπίεση που βιώνανε οι πολίτες.
Αρχικά, το κόμικ προοριζόταν να είναι μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας για οικιακές συσκευές. Παρά την αποτυχία της καμπάνιας, ο Κίνο αποφάσισε να κρατήσει την ηρωίδα του και να την εξελίξει, κερδίζοντας έτσι την αγάπη και του ενηλίκων και των παιδιών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόμικ δέχθηκε πολλές φορές λογοκρισία από την κυβέρνηση του Χουάν Περόν. Ο ίδιος ο Κίνο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αργεντινή το 1976 λόγω της πολιτικής καταστολής, επιλέγοντας να διαφυλάξει την ελευθερία του. Η Μαφάλντα, ωστόσο, συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους και να συμβολίζει την παιδική αθωότητα που δεν μπορεί να αντέξει την αδικία.
Η ηρωίδα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη, με σημαντική απήχηση στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου θεωρείται σύμβολο αντίστασης κατά του φασισμού. Το 1973, ο Κίνο αποφάσισε να σταματήσει τη δημιουργία νέων περιπετειών της Μαφάλντα, καθώς φοβόταν ότι είχε εξαντλήσει την έμπνευσή του. Ωστόσο, η επιρροή της παραμένει ισχυρή και η κληρονομιά της συνεχίζεται.
Πηγή: newsbeast.gr