ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις και περιορισμοί σε Γεωργιανούς λόγω καταστολής διαδηλώσεων

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις και περιορισμοί σε Γεωργιανούς λόγω καταστολής διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς στη χορήγηση θεωρήσεων σε Γεωργιανούς, στόχος των οποίων είναι να ενοχοποιηθούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων στη χώρα. Ειδικότερα, υπό κυρώσεις βρίσκονται δύο αξιωματούχοι και δύο μέλη ενός φιλορωσικού ακροδεξιού κινήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οι κυρώσεις εστιάζουν στο πρόσωπα όπως ο επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας της Γεωργίας, Ζβιάτ Χαραζισβίλι, και ο αναπληρωτής του, Μίλερι Λαγκαζάουρι, οι οποίοι επιβλέπουν τις δυνάμεις ασφαλείας υπεύθυνες για την καταστολή διαδηλώσεων. Ο Χαραζισβίλι αναφέρεται ότι συμμετείχε ενεργά σε κακοποιήσεις κατά διαδηλωτών.

Στην απόφαση αυτή των ΗΠΑ προηγήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις στην Γεωργία, με αφορμή τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος ψηφίστηκε το Μάιο. Ο νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς θεωρείται αυταρχικός και επηρεασμένος από τη Ρωσία, όπως έχουν δηλώσει αρκετοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε περισσότερους από 60 Γεωργιανούς, μέλη των οικογενειών τους και άλλους που υπονομεύουν τη δημοκρατία στη χώρα. Οι απαγορεύσεις αφορούν κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου που εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως επιβάλει απαγορεύσεις στη χορήγηση θεωρήσεων σε μέλη του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» και άλλους, εξαιτίας της αντιμετώπισης των διαδηλώσεων και του νόμου περί «ξένων πρακτόρων».

Η συζήτηση γύρω από την εν λόγω νομοθεσία θεωρείται ως ένδειξη του κατά πόσο η Γεωργία, έναντι τριών δεκαετιών που είναι προσανατολισμένη προς τη Δύση, θα στραφεί περισσότερο προς τη Ρωσία ή θα διατηρήσει τη φιλοδυτική της στάση.

Η κυβέρνηση του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» αναφέρει ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και την προστασία της κυριαρχίας της χώρας. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις και έχουν προχωρήσει σε επανεξέταση της συνεργασίας τους με την Γεωργία.

Πηγή: newsbeast.gr