Το 2023 περίπου 335.300 άτομα εισήλθαν στην ΕΕ με παράτυπο τρόπο, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό από το 2016, αν και αυτός παραμένει αρκετά μακριά από το ρεκόρ του 2015, όταν η Frontex είχε καταγράψει πάνω από 1,8 εκατομμύρια παράτυπες εισόδους. Από τους πρόσφυγες, 1.129.800 υπέβαλαν αίτηση για άσυλο το 2023, λόγω διώξεων στη χώρα καταγωγής τους, με τις περισσότερες αιτήσεις να προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.
Η Γερμανία αναγνωρίστηκε ως η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων για χορήγηση ασύλου, με 334.000, περίπου το 30% του συνόλου. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Στο πλαίσιο των μέτρων που σκοπεύουν να περιορίσουν την παράτυπη μετανάστευση, η Γερμανία επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της, μία κίνηση που εκτιμάται ότι έχει και επικοινωνιακό χαρακτήρα, ιδιαίτερα ενόψει των περιφερειακών εκλογών.
Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν την πραγματική αποτελεσματικότητα αυτών των ελέγχων. Όπως σημειώνει η Τανιά Ρασό, η υλοποίηση περιπλέκεται από την έλλειψη προσωπικού και υποδομών. Οι έλεγχοι εσωτερικών συνόρων αντιβαίνουν στην αρχή που προωθεί τις ελεύθερες μετακινήσεις στην ΕΕ.
Διεθνώς, οι χώρες συνεργάζονται με τρίτες χώρες, όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος, για να περιορίσουν τις ροές μεταναστών. Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες είναι προσωρινά αποτελεσματικές και συχνά εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των συνεργαζόμενων κρατών, ενδέχεται μάλιστα να δημιουργήσουν καταστάσεις εκβιασμού, όπως παρατηρεί η Καμίλ λε Κοζ.
Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αυστηρές μέθοδοι ελέγχου δεν είναι βιώσιμες. Η Λε Κοζ υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν πάντα θα βρίσκουν τρόπους, ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνονται. «Ο σκοπός είναι να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αφίξεις», τονίζει η Ρασό. «Η τρέχουσα κατάσταση μοιάζει με διαρροή νερού: προσπαθούμε να καλύψουμε μία τρύπα, ενώ εμφανίζονται άλλες», προειδοποιεί.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Frontex, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 σημειώθηκε μείωση κατά 39% στις παράνομες εισροές στην ΕΕ, αν και υπάρχουν περιοχές όπως η δυτική Αφρική που κατέγραψαν σημαντική αύξηση.
Πηγή: newsbeast.gr