Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Κρήτη: Στο νοσοκομείο τα παιδάκια που εγκατέλειψε μόνα για μέρες η μάνα...

Κρήτη: Στο νοσοκομείο τα παιδάκια που εγκατέλειψε μόνα για μέρες η μάνα τους

62
0

Τα παιδάκια που έχουν ηλικία από 5 έως 9 χρονών παραλίγο να βάλουν φωτιά στο σπίτι επιχειρώντας να μαγειρέψουν για να φάνε.

Με εντολή Εισαγγελέα, παραμένουν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, τα τρία ανήλικα παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 ετών, τα οποία εγκατέλειψε ολομόναχα στο σπίτι η 33χρονη μητέρα τους και έφυγε για δύο ημέρες.

Σημειώνεται ότι το ένα από τα τρία ανήλικα παιδιά είναι τετραπληγικό και χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας.

Πρόκειται για δύο αγόρια και ένα κορίτσι, τα οποία έμειναν ολομόναχα σπίτι τους και σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, στην προσπάθειά τους να μαγειρέψουν, παραλίγο άθελά τους, να βάλουν φωτιά στο σπίτι.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδος Εμ. Φραγκιαδάκης τόνισε: «Είχαν εγκαταλειφθεί σχεδόν τα παιδιά στο σπίτι που έμεναν μόνα τους. Δεν υπάρχει κανένα συγγενικό περιβάλλον, το ‘χει ψάξει η αστυνομία. Αυτοί πήγαν εκεί στο χωριό, βρήκαν ένα σπίτι μπήκαν μέσα και ζούσαν εκεί. Ο μπαμπάς, αν είναι μπαμπάς αυτός, έφυγε και είναι στην Αθήνα δεν είναι εδώ».

Στο σπίτι βρέθηκαν κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής φυσικής αγωγής Γιώργος Κριτσωτάκης ανέφερε: «Το ζευγάρι ήρθε από το πουθενά στο χωριό. Δεν ήταν πολύ κοινωνικοί προς τα έξω έτσι ξεκινήσαμε να πάμε κατ’ οίκον επίσκεψη απροειδοποίητα, για να δούμε τι συμβαίνει».

Η 33χρονη μητέρα συνελήφθη, για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο και φέρεται μάλιστα να ισχυρίστηκε πως ήταν κάτι φυσιολογικό και πως τα παιδιά της μπορούν να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους.

Την Δευτέρα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση 

Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία μίας ομάδας ανθρώπων ήταν εκείνα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης και στην κινητοποίηση ενός ολόκληρου μηχανισμού για την φροντίδα και την  ασφάλεια των τριών παιδιών.

Το «κλειδί» ήταν το παραπληγικό αγοράκι, το οποίο είναι τυφλό και κωφό. Η μητέρα έγραψε το παιδί σε ειδικό σχολείο τον Σεπτέμβριο του 2022, όμως παρά την εγγραφή, δεν εμφανίστηκε  ποτέ. Ο αναπληρωτής ψυχολόγος του ειδικού σχολείου αποφάσισε να έρθει σε επικοινωνία με τη μητέρα για να δει τι συμβαίνει και να τσεκάρει αν είναι καλά το παιδί. Έτσι προγραμματίστηκε μία επίσκεψη στις αρχές Απριλίου με όλη την ομάδα: τον ίδιο, την κοινωνική λειτουργό, την διευθύντρια του ειδικού σχολείου και έναν νοσηλευτή του σχολείου. Αν και το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 11 το πρωί, τελικά η μητέρα τους άνοιξε στις 12 καθώς κοιμόταν. Είδαν τα παιδιά, τις συνθήκες στο σπίτι και προσπάθησαν να καθοδηγήσουν τη μητέρα για να βρει κάποιο αμαξίδιο ώστε να μπορεί το παιδί να βγαίνει έξω. Τελικά, αν και είχε αρχικώς εμφανιστεί δεκτική,  λίγες ημέρες αργότερα άλλαξε τον αριθμό του τηλεφώνου της και «εξαφανίστηκε».

Από τους ίδιους ανθρώπους έγινε επαφή και με το σχολείο όπου φοιτούσε το μεγαλύτερο αγόρι της οικογένειας. Ενημερώθηκαν ότι το παιδί έχανε πολλά μαθήματα καθώς δεν ξυπνούσε η μητέρα. Όλες οι προσπάθειες που έκαναν να εντοπίσουν εκ νέου  τη μητέρα, έπεσαν στο κενό. Έτσι αποφάσισαν να επισκεφθούν ξανά το σπίτι της οικογένειας, απροειδοποίητα αυτή τη φορά.

Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτική.  Η μητέρα απουσίαζε από την προηγούμενη μέρα. Το σπίτι ήταν ακατάστατο. Οι καρέκλες αναποδογυρισμένες, οι κουβέρτες στο πάτωμα. Το παιδί με το πρόβλημα υγείας έβγαζε συνεχόμενες κραυγές. Γείτονες τούς είπαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η μητέρα τα άφηνε μόνα. Πολλές νύχτες έφευγε. Τους ανέφεραν ακόμα ότι στην προσπάθεια του να μαγειρέψει, το μεγαλύτερο παιδί κόντεψε να βάλει φωτιά στο σπίτι.

Η μητέρα έδειξε να μην κατανοεί όλο αυτό τον θόρυβο και την σύλληψη της, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά ήταν σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ακόμα αναφέρθηκε ότι ήταν πιεσμένη λόγω της μετακόμισης τους σε ένα καλύτερο σπίτι στο Ηράκλειο όπου θα έμεναν όλοι μαζί.

real.gr

Πηγή: newsone.gr