Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Κυλλήνη: Κατασχέθηκαν 761 κιλά από «αγγούρια της θάλασσας» – Αγγίζει το 1...

Κυλλήνη: Κατασχέθηκαν 761 κιλά από «αγγούρια της θάλασσας» – Αγγίζει το 1 εκατ. η αξία τους

57
0

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, η κατάσχεση έινε μετά από βραδινό έλεγχο σε φορτηγό στο λιμάνι της Κυλλήνης από στελέχη του λιμεναρχείου.

Συγκεκριμένα στο φορτηγό εντοπίστηκαν 40 πλαστικά δοχεία με ολοθούρια, γνωστά ως «αγγούρια της θάλασσας», με προέλευση το Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς.

Ο οδηγός του οχήματος είχε παραστατικά μεταφοράς (αποδείξεις συναλλαγών – δελτία αποστολής), από τα οποία προκύπτει συνολική ποσότητα βάρους 141 κιλών, κατόπιν όμως ζύγισης και καταμέτρησης διαπιστώθηκε ότι το φορτίο ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς βρέθηκαν 21.768 τεμάχια με καθαρό βάρος 761,84 κιλών, υπολειπόμενων διαστάσεων στο σύνολο τους.

Από το Λιμεναρχείο Κυλλήνης, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 64χρονος οδηγός και κατασχέθηκε η προαναφερθείσα ποσότητα αλιευμάτων.

Όπως αναφέρει το ilialive.gr η έρευνα έγινε μετά από καταγγελία που έγινε ανώνυμα, αφορούσε σε φορτίο πάνω από 700 κιλά ψωλιάγκων ή αγγουριού της θάλασσας, που μεταφέρονταν σε φορτηγό με το πλοίο της γραμμής Πόρος Κεφαλλονιάς – Κυλλήνη στο οποίο και έκαναν έλεγχο οι λιμενικοί.

Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη – βάσει συγκεκριμένων διατάξεων (βάρος πάνω από 180 γραμμ. το τεμάχιο, ποσότητα έως 400 τεμάχια ημερησίως και δηλωμένα στο σύστημα κ.α.) όμως σε άλλες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης ή και αλλού.

Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να μην έχουν αλιευθεί βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας.

Η αξία του είδους ανά κιλό μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τις 3000 ευρώ, ενώ η τιμή στην Ελλάδα, λέγεται πως είναι περί τα 1100 ευρώ το κιλό. Η αξία των κατασχεθέντων ίσως αγγίζει και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τι είναι τα ολοθούρια-αγγούρια της θάλασσας

Τα Ολοθούρια, ή Ολοθουροειδή, (Holothuroidea), είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα. Απαντώνται στις θερμές και στις εύκρατες θάλασσες.

Πρόκειται για πανάκριβο και περιζήτητο μεζέ, ειδικά στην Άπω Ανατολή, ενώ τα ολοθούρια της Ελλάδας ανώτερα ποιοτικά με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβά.

Είναι περισσότερα γνωστά με την κοινή ονομασία αγγούρια της θάλασσας εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό.

Κάτω από το δέρμα τους έχουν ενδοσκελετό. Ζουν μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Σε είδη που διαβιούν στο πέλαγος, συνήθως ο σκελετός απουσιάζει. Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας. Ζουν συνήθως μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού. Υπάρχουν περί τα 500 είδη ολοθουροειδών.

Τρέφονται γενικά με απόβλητα στη βενθική ζώνη του ωκεανού. Η δίαιτά τους περιλαμβάνει νεκρή και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη που βρίσκεται στη θάλασσα, στη λάσπη του βυθού. Τα θαλασσινά αγγούρια καταπίνουν ολόκληρη τη λάσπη του βυθού Η σύλληψη της τροφής γίνεται με τη βοήθεια των κεραιών τους.

Τα θαλάσσια αγγούρια είναι εδώδιμα σε ορισμένες χώρες της Ασίας και στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ζώα περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών. Επίσης ερευνάται η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας.

real.gr

Πηγή: newsone.gr