Ο Λουκασένκο φαίνεται πως δεν αρκέστηκε στη σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς καθώς, σύμφωνα με καταγγελία της αρχηγού της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη της συντρόφου του.

Σε ανάρτησή της, η Τιχανόφσκαγια ενημέρωσε πως η Σοφία Σαπέγκα, σύντροφος του ακτιβιστή δημοσιογράφου η οποία κατάγεται από τη Ρωσία, συνελήφθη στο Μινσκ και κρατείται από τις αρχές της χώρας.

Μάλιστα, η αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της, όπως και του Προτάσεβιτς.

Την πληροφορία για τη σύλληψη της 23χρονης μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτά η κοπέλα. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι η Σοφία Σαπέγκα και ο Ρόμαν Προτάσεβιτς βρίσκονταν για διακοπές στην Ελλάδα μαζί.

Η σύλληψη της Σαπέγκα επιβεβαιώθηκε και από την οικογένειά της.

Τι συνέβη στο αεροπλάνο

Ένας Λιθουανός επιβάτης της πτήσης δήλωσε πως, όταν ο Προτάσεβιτς άκουσε για αλλαγή πορείας του αεροπλάνου, άνοιξε ένα ντουλάπι, έβγαλε ένα φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε στη σύντροφό του.

Κατά την προσγείωση, ο Προτάσεβιτς χωρίστηκε αμέσως από την ίδια, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως σε συνεργασία με πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, με πρόσχημα τρομοκρατικό κίνδυνο, οι Αρχές της Λευκορωσίας υποχρέωσαν το αεροσκάφος να κάνει… μεταβολή και, ενώ κινείτο βόρεια, να στραφεί νοτιοανατολικά ώστε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της λευκορωσικής πρωτεύουσας.

Οι αρχές επικαλέστηκαν λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας για να υποχρεώσουν το αεροσκάφος σε αλλαγή πορείας και προσγείωση, ενώ σκοπός τους ήταν η σύλληψη του λευκορώσου δημοσιογράφου, ιδρυτή του καναλιού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram με την ονομασία NEXTA.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας meduza.io, χρησιμοποιήθηκε η απειλή βόμβας για να αναγκαστεί το αεροπλάνο να προσγειωθεί.

Πηγή: newsone.gr