Από την Πέμπτη  οι μαθητές των  νηπιαγωγείων δημοτικών  γυμνασίων και λυκείων της Αττικής θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση ,  αφού στο πλαίσιο των νέων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία των  σχολείων  στην Αττική. Όπως ανακοίνωσε ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης   θα γίνει καθολικό lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου  και για  τα σχολεία, με τους μαθητές να επιστρέφουν στη διδασκαλία, μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι διευθυντές των σχολείων  θα κληθούν να εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα, προκειμένου η ύλη να προχωρήσει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης, όπως και πριν από τα δια ζώσης μαθήματα.

Θα τηρείται πλήρες ωράριο και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική ενώ  τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν αύριο, Τετάρτη.
Το υπουργείο Παιδείας , όπως έχει ήδη ανακοινώσει έχει εξασφαλίσει:

– αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,
– συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,
– μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet,
– δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,

– ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων
– συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,
– επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Τι ισχύει για τις απουσίες
Η απουσία των μαθητών από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται κανονικάαπό τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών των μαθητών και μαθητριών κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Η συμπλήρωση και φύλαξη του Ηλεκτρονικού Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης είναι υποχρέωση του εκπαιδευτικού.

Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης. Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά. Επίσης κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Τι θα γίνει με τα σχολεία ειδικής αγωγής
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, από την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία εξαιρούνται τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα οποία συνεχίσουν με φυσική παρουσία ενώ  τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν αύριο.

Το «τοπίο» σήμερα στα σχολεία
Σε πλήρη αναστολή βρίσκονταν σήμερα  85 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  (από 79 χθες)  , και   σε  μερική αναστολή (σε επίπεδο ενός ή περισσότερων τμημάτων)  366 σχολείαν  (από 346 χθες) .Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 0,6567%, Τμήματα (μερική αναστολή): 0,4139%

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr