Σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τα Μετέωρα φαίνεται ότι εντοπίζεται η αιτία του θορύβου που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους της περιοχής του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Τα συνεργεία της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, διερευνούν το θέμα ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Κλιμάκια με ειδικό επιστημονικό προσωπικό πραγματοποίησαν σήμερα τις πρωινές ώρες ελέγχους και δοκιμές σε δίκτυα κι εγκαταστάσεις σε απόσταση 5 χλμ. από το σημείο έντασης του θορύβου στα Μετέωρα, για να διαπιστωθεί ότι μηχανισμός σε δεξαμενή της Πολίχνης προκαλούσε κρουστικό φαινόμενο, το οποίο λόγω συντονισμού και εξαιτίας του αναγλύφου της περιοχής μετέφερε τον ήχο 2 χλμ. μακριά. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, ότι δεν υπήρχε τεχνικό ζήτημα ή ζήτημα παλαιότητας στη δεξαμενή, ενώ ούτε και ακουγόταν θόρυβος κατά τη λειτουργία της.

«Η ΕΥΑΘ θα συνεχίσει τις δοκιμές στην εγκατάσταση και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι αυτή ήταν η πηγή του θορύβου τις νυχτερινές ώρες στα Μετέωρα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, κλιμάκιο της ΕΥΑΘ μετέβη στο σημείο με στόχο να ανιχνεύσει την πηγή του ήχου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα του περίεργου ήχου είχε εντοπιστεί.

Οι νέοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα από πολυμελές συνεργείο της ΕΥΑΘ στη δεξαμενή της περιοχής.

«Έχει αρκετές μέρες που μας απασχολεί το θέμα. Πρόκειται για έναν σπάνιο συνδυασμό μιας μικρής αριθμίας σε συνδιασμό με ένα φαινόμενο συντονισμού. Δηλαδή να συντονίζεται το νερό που τρέχει στον αγωγό με την ιδιοσυχνότητα του υλικού του σιδερένιου σωλήνα και έτσι να δημιουργείται αυτός ο ήχος», σημείωσε χθες ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε έγιναν σήμερα τα ξημερώματα οι απαιτούμενες ρυθμίσεις και εκτιμάται ότι θα έχει διορθωθεί. «Επειδή το φαινόμενο παρατηρούνται μόνο τα βράδια, θα δούμε πως θα εξελιχθεί τις νυχτερινές ώρες από σήμερα», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής στις οδούς Κηφισιάς, Ακροπόλεως, Παπαφλέσσα αλλά και ψηλότερα στο σημείο όπου είναι το υδραγωγείο της ΕΥΑΘ, εδώ και περίπου 4-5 εβδομάδες ακούν έναν μυστηριώδη ήχο, αργά τη νύχτα, ο οποίος κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και στη συνέχεια σταματά για να επανέλθει την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στη Voria.gr, είναι ένας ήχος οξύς, επαναλαμβανόμενος, χωρίς συγκεκριμένη συχνότητα, και κάποιες φορές σε ορισμένα σημεία όπως στη διασταύρωση των οδών Κηφισιάς και Ακροπόλεως, αναφέρουν ότι παράλληλα τρέμει το έδαφος, γεγονός που προκαλεί τρόμο.

Όπως αναφέρουν ο θόρυβος είναι πιο έντονος στις διασταυρώσεις των οδών όπου υπάρχουν τα μαντεμένια καπάκια από το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης της ΕΥΑΘ, ενώ όπως λένε περνά και δίκτυο σωληνώσεων που ξεκινά από το υδραγωγείο και διοχετεύει το νερό στην περιοχή.

Στους δρόμους οι κάτοικοι των Μετεώρων

Ο ανεξήγητος μέχρι στιγμής μυστηριώδης θόρυβος έχει ανησυχήσει τους κατοίκους, οποίοι κάθε βράδυ βγαίνουν στο δρόμο προκειμένου να εντοπίσουν από πού προέρχεται και τι μπορεί να σημαίνει, φοβούμενοι για κάποιο γεωλογικό φαινόμενο που μπορεί να έχει χειρότερες επιπτώσεις.

Μια τέτοια νύχτα ήταν και της Δευτέρας 17/01, ξημερώματα Τρίτης 18/01, όπου οι περίοικοι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να ακούσουν τους θορύβους, ωστόσο το φαινόμενο τουλάχιστον μέχρι τις 2.30 τα ξημερώματα παρατηρήθηκε, σύμφωνα με όσα ανάφεραν οι αυτήκοοι μάρτυρες, λίγο μετά τη 1.00 για λίγο στην περιοχή του Υδραγωγείου, χωρίς να έχει εκείνη την ώρα την ένταση των προηγούμενων ημερών.

Το σημείο μάλιστα έγινε «must» με δεκάδες νεαρούς να έρχονται στα Μετέωρα ακόμη και από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ακούσουν και οι ίδιοι την περίεργη βοή, με συνέπεια η αστυνομία να αναγκαστεί να κάνει συστάσεις έτσι ώστε να μην δημιουργούν επιπλέον φασαρία και όχληση στους περίοικους.

Στους δρόμους οι κάτοικοι στα Μετέωρα, συστάσεις από την αστυνομία

Ακούστε τον ήχο σε βίντεο των κατοίκων τις προηγούμενες μέρες:

Πηγή: voria

Πηγή: newsone.gr