«Μαύρες» ημέρες για την εστίαση στη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι πλέον αρμόδιοι για τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κλάδο. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν να μην ανοίξουν καθόλου πριν τις γιορτές – κάτι που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και σε επίπεδο κυβέρνησης – ενώ αναφέρουν πως αν δεν υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεών τους, 1 στα 3 καταστήματα θα κλείσουν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνισε πως 1 στις 3 επιχειρήσεις θα κλείσουν αν δεν στηριχθούν και ως εκ τούτου 100.000 άτομα θα μείνουν χωρίς δουλειά. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για τα καταστήματα που έκλεισαν με κρατική εντολή και για εκείνα που λειτουργούν αλλά είναι πληττόμενα, λόγω το κλίματος και του φόβου που έχει κυριεύσει τους πολίτες.

«Βασικό είναι να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση ώστε να ξέρουμε ότι βαδίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων ώστε αφενός να ανοίξουμε και αφετέρου και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα και αυτό που πρέπει να μας ξεκαθαρίσει η πολιτεία, είναι με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα γίνει» τόνισε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή κα συνέχισε:

«Αν είναι να ανοίξει η εστίαση με τη λογική της μείωσης της δυναμικότητα στο 30%, ή με περιορισμούς στο ωράριο, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει. Είναι σαφές ότι ο κλάδος, επειδη έχει βιώσει το προηγούμενο lockdown και την επανεκκίνηση, ξέρει ότι χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια μερική κανονικότητα. Ο κλάδος της εστίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπέστη πτώση της τάξεως του 60% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο του 2ου και 3ου τριμήνου.

Δεν ξέρουμε την ψυχολογία του κόσμου, αν θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους, δεν ξέρουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Αν ανοίξουμε για 10 μέρες, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη από το να παραμείνουμε κλειστοί».

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο: «Είναι βασικό να ανοίξει. Μην ξεχνάμε ότι μέσα από τον Δεκέμβριο, τα καταστήματα κάνουν το 20-30% του τζίρου τους. Πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτό που ακούω για το clik away είναι συγκεντρωποίηση στο 7% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που έχουν e shop. Σίγουρα πάμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Η ετήσια έκθεσή μας ήταν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά αν θέλουμε να συζητάμε για e shop, θα πρέπει να έχουν σωστή υποδομή. Εμείς, ως επαγγελματικό επιμελητήριο, δίνουν 1.000 e shop προσφορά στις επιχειρήσεις της Αττικής για να βοηθήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που ήρθε για να μείνει το ηλεκτρονικό εμπόριο και πρέπει να μπουν έντονα οι μικρές επιχειρήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί εν μέσω πανδημίας και lockdown».

Για τις πληγές που έχει υποστεί η εστίαση: «Συμβαίνει κάτι τρομερό στον κλάδο της εστίασης, κάτι που δεν φανταζόμασταν πριν από ένα χρόνο. Κρατήσαμε τις επιχειρήσεις για μια δεκαετία και τώρα βλέπουμε μείωση πχ του κύκλου των εργασιών της τάξεως του 60% του 2ου τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι τον 1ο τρίμηνο ο τζίρος ήταν 1,3 δισ. ενώ το 2ο ήταν 650 εκατομ. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το 3ο τρίμηνο.

Υπάρχουν ανοιχτές πληγές, η εστίαση θέλει ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Έχω ζητήσει με επιστολή μου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άμεση στήριξη για τον Δεκέμβριο. Τα πάγια των επιχειρήσεων παραμένουν και όταν είναι κλειστές. Το δεύτερο είναι να στηρίξουμε τις θέσεις απασχόλησης.

Ο κλάδος έχει 320.000 εργαζόμενους σε 80.000 επιχειρήσεις. Θέλουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα όπως αυτό των νέων επιχειρήσεων. Με επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Να προλάβουμε το καλοκαίρι, αν πάνε όλα καλά και με τα εμβόλια, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην τουριστική περίοδο με νέα δεδομένα. Διαφορετικά 1 στις 3 επιχειρήσεις θα βάλουν και λουκέτο. Αυτό σημαίνει 20-25.000 επιχειρήσεις, δηλαδή απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας από την εστίαση».

Επιτροπίδης: Θα κλείσουν 1 στα 3 μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη

Άλλωστε, κλειστή ζήτησε να μείνει η εστίαση μέχρι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο ένα πιθανό άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα θα οδηγήσει σε νέα συσσώρευση των χρεών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και άρση του πρώτου lockdown όταν η Ελλάδα δεν είχε πολλά κρούσματα κορωνοϊού χρειάστηκε περίπου ενάμισης μήνας ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν κανονικά τα καταστήματα. «Πρώτα από όλα η υγεία», τόνισε ο κ. Επιτροπίδης, «μετά θα δούμε πότε και πως θα ανοίξουμε», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης ένα στα τρία καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη δηλώνει πως θα κατεβάσει οριστικά ρολά και έκανε έκκληση προς την Πολιτεία ώστε η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, λέγοντας πως «αυτά τα χρήματα είναι τα μόνα που μας κρατάνε όρθιους».

Όπως τόνισε «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε. Ένα κατάστημα εστίασης χρειάζεται 5.000 ευρώ ώστε να ανοίξει και δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα», ενώ συμπλήρωσε πως ίσως μόνο τα καφέ να μπορούν να ανοίξουν πύλες λόγω του χαμηλότερου κόστους για την επαναλειτουργία τους. «Ιανουάριο ή Φεβρουάριο» να ανοίξουν τα καταστήματα, είπε ο κ. Επιτροπίδης, για τη Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη εξακολουθεί να δοκιμάζεται τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων όσο και σε επίπεδο νοσηλείας των ασθενών με την πίεση στις ΜΕΘ να είναι τεράστια.

Πηγή: newsone.gr