Υπό έλεγχο ισχυρίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοιού, ωστόσο, από τους συνολικά 117 θανάτους που έχουν καταγραφεί στη γηραιά αλβιώνα, τουλάχιστον οι 50 είχαν εμβολιαστεί πλήρως – δηλαδή είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου Covid- 19.

Κάτω των 50 ετών, δεν απεβίωσε ούτε ένας από αυτούς που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού.

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοιού αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων στη Βρετανία.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό δεν υπονομεύει αυτό που ήδη ξέρουμε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δεδομένου ότι οι θάνατοι αφορούν ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα.

Oκτώ άτομα κάτω των 50 ετών απεβίωσαν αφότου προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα , σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας. Ούτε ένας από αυτούς δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως, ενώ μόνο δύο είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου.

Από τις 21 Ιουνίου, 92.029 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα έχουν καταγραφεί στη Βρετανία , εκ των οποίων, 117 κατέληξαν (δηλαδή το 0,13%).

Εκατόν εννέα άτομα που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοιό ήταν άνω των 50 ετών. Αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έδωσαν λεπτομερή ανάλυση σε ότι αφορά την ηλικία των νεκρών .

«Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά; Σε καμία περίπτωση», αναφέρουν οι στατιστικολόγοι David Spiegelhalter και Anthony Masters σε άρθρο τους τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Observer»
«Αυτό θα περιμέναμε από ένα αποτελεσματικό αλλά ατελές εμβόλιο.»

Το μεγαλύτερο μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer.

Δύο δόσεις αυτών των εμβολίων είναι ιδιαίτερα προστατευτικές έναντι των συμπτωμάτων που εμφανίζονται μετά τη μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα: 88% για το εμβόλιο Pfizer και 60% για το εμβόλιο AstraZeneca, σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο COVID-19 μετά τον πλήρη εμβολιασμό εξαρτάται από την ηλικία των ανθρώπων, επισημαίνουν οι δύο στατιστικολόγοι.

Όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να πεθάνει εάν νοσήσει, προσθέτουν.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι, 1.320 άτομα που είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα έπρεπε να διακομιστούν τουλάχιστον για μία νύχτα στο νοσοκομείο.
Από αυτούς, οι 190 είχαν εμβολιαστεί πλήρως – δηλαδή περίπου το 14%. Και 831, δηλαδή πάνω από το 63%, δεν είχαν εμβολιαστεί .

Την ίδια ώρα , ανάλυση του πρακτορείου «Associated Press» δείχνει ότι, μόνο το 0,8% των ατόμων που απεβίωσαν τον Μάιο στις ΗΠΑ από Covid, είχαν εμβολιαστεί. Από τους θανάτους αυτούς , το 20% σχετίζεται με τη μετάλλαξη Δέλτα.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr