Ο Michelangelo Merisi di Caravaggio, γνωστός ως Καραβάτζιο ένας διαβόητος εγκληματίας που ήταν γνωστό ότι συνδέθηκε με το riff raff της Ρώμης, ήταν επίσης ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 15ου αιώνα. Οι πίνακές του φημίζονται για τον έντονο, χωρίς λογοκρισία ρεαλισμό τους – και, σήμερα, κοσμούν πολλά περίοπτα μουσεία και πωλούνται για εκατομμύρια ευρώ.

Η μοναδική οροφογραφία, με την υπογραφή του, που είναι γνωστό ότι υπάρχει βρίσκεται μέσα σε μια ιταλική βίλα του 16ου αιώνα, θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο.

Η παρουσία του έχει ανεβάσει πολλές φορές τη ζητούμενη τιμή του ακινήτου. Η Villa Aurora μπορεί να μην έχει πισίνες, απρόσκοπτη θέα ή μεγάλο κήπο, αλλά όταν βγει σε δημοπρασία, η προσφορά θα ξεκινήσει από 471 εκατομμύρια ευρώ.

Το εν λόγω έργο είναι κρυμμένο σε ένα μικρό δωμάτιο στον πρώτο όροφο. «Ας πούμε ότι αγοράζετε ένα Καραβάτζιο μαζί με ένα σπίτι», είπε στους Times η πριγκίπισσα Rita Boncompagni Ludovisi, η ιδιοκτήτρια.

Η μοναδική οροφογραφία, με τον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Πλάτωνα αποτιμάται στα 310 εκατομμύρια ευρώ  και μαζί του, η Villa Aurora φαίνεται ότι θα κατακτήσει μια θέση στα βιβλία ρεκόρ.

Όμως, ο Καραβάτζιο δεν είναι το μοναδικό έργο τέχνης στη βίλα. Ένα άγαλμα του Πάνα, που αποδίδεται στον Μιχαήλ Άγγελο, υποδέχεται τους επισκέπτες στο δρόμο και στην είσοδο κυριαρχεί μια τεράστια οροφογραφία του Guercino, ενός άλλου καλλιτέχνη του μπαρόκ.

Ο Μπιλ Γκέιτς και ένας σεΐχης προσπάθησαν στο παρελθόν να αγοράσουν το ακίνητο, αλλά μόλις τώρα η πριγκίπισσα, 71 ετών, αναγκάζεται να το πουλήσει. Είπε στους Times: «Ελπίζω όποιος αγοράσει αυτό το σπίτι να το αγαπήσει όσο κι εγώ.» Φέρεται ότι ανέλαβε τη διαχείρισή του μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Nicolò Boncompagni Ludovisi, το 2018. Ελπίζεται ότι η πώληση θα φέρει ένα οριστικό τέλος στην παρατεταμένη νομική διαμάχη με τους γιους του πρίγκιπα από προηγούμενο γάμο.

Η βίλα χτίστηκε ως κυνηγετικό καταφύγιο το 1570 και αργότερα πουλήθηκε σε έναν καρδινάλιο που προσέλαβε τον Καραβάτζιο το 1597 για να διακοσμήσει το δωμάτιο που χρησιμοποιούσε για πειράματα αλχημείας. Δύο δεκαετίες μετά, οι Ludovisis αγόρασαν το ακίνητο και από τότε είναι στην οικογένεια.

in.gr

Πηγή: newsone.gr