Την ώρα που την Τρίτη κάηκε η μισή Ελλάδα, τεράστιος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της Ρόδου και της Κρήτης έλαβαν το πρωί μήνυμα από το 112, στο οποίο η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί τον κόσμο να αποφύγει ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο.

Το μήνυμα στην Κρήτη: 

Το μήνυμα στη Ρόδο: 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στη Ρόδο, στο «πορτοκαλί» η μισή χώρα

Υπενθυμίζεται ότι κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 και ακραίος κίνδυνος φωτιάς αναμένεται για σήμερα, Τετάρτη, για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, όπως προκύπτει από τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
 • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας)
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
 • Περιφέρεια Κρήτης
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Αυξημένα μέτρα επιφυλακής μετά τη φωτιά στη Ρόδο

Στη Ρόδο εξάλλου, μαίνεται εδώ και μέρες φωτιά με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Το πρωί της Τετάρτης, η εικόνα είναι πολύ καλύτερη καθώς δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Περίπου 8.800 στρέμματα παρθένου κωνοφόρου δάσους και μεταβατικής βλάστησης εκτιμάται ότι κάηκαν τις 3 τελευταίες μέρες με βάση και την εικόνα που δίνουν οι δορυφόροι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, από χθες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στις περιοχές Θολού, Σορωνής Άνω και Κάτω Καλαμώνα, Πεταλούδων και Μαριτσών τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Δυστυχώς, υπήρξαν απώλειες σε ζώα. 

Το τελευταίο μέτωπο στην απόκρημνη περιοχή του Κερωνιάτη κοντά στα Μαριτσά, που ταλαιπώρησε ιδιαίτερα όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, αυτή την ώρα πραγματοποιείται διαβροχή της καμένης έκτασης για να απομακρυνθεί και η παραμικρή αιτία αναζωπύρωσης. Παραμένουν στην περιοχή τα 20 0χήματα από τη Ρόδο και τα 14 που ήρθαν από διάφορες περιοχές.

Απαγόρευση εκδρομών

Για αύριο σήμερα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονή εκδρομέων στις ευπαθείς περιοχές και δάση από ώρα 21.00 έως 06.00 της επομένης, της Π.Ε. Δωδεκανήσου που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πως: «Στην Ρόδο, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στην Κω, η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Στη συνεδρίαση που τελείωσε λίγο πριν, περισσότερο μας απασχόλησε η κατάταξη της Ρόδου στην κατηγορία 5 για κίνδυνο πυρκαγιάς, παρά τα μέτωπα της Ρόδου και της Κω στα οποία τα νέα είναι καλά»

Έκκληση απευθύνουν και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προς τους συναδέλφους τους και τους ανθρώπους του τουρισμού να ενημερώνουν τους τουρίστες να μην πηγαίνουν προς τις περιοχές της Ρόδου που υπάρχουν εστίες φωτιάς.

in.gr

Πηγή: newsone.gr