Το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι περιορισμοί, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού τις επόμενες ημέρες, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας.

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε το νέο μείγμα μέτρων και τη νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που συνίσταται στα self tests και στα εμβόλια, μην παραλείποντας να επιρρίψει ευθύνες στην Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις παραλαβές εμβολίων.

«Φθάνουμε στο τέλος της νύχτας. Δικό μας χρέος είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι» υπογράμμισε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα ακόμη κρίσιμο δίμηνο στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο. Επικαλούμενος την γλώσσα των αριθμών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συνολικής προσπάθειας της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είπε ακόμη ότι, με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως προς το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ, επικαλούμενος και τα στοιχεία του ECDC, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά στα τεστ που διεξάγονται ανά χώρα.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ» επέμεινε, εξηγώντας ότι η κριτική για τη διαχείριση δεν μπορεί να γίνεται με βάση «φωτογραφίες της στιγμής». Η εικόνα καταστροφής είναι ψέμα, υπογράμμισε.

«Αν διαπιστώσουμε συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν»

Οι περιορισμοί που επιβάλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες ενέτειναν την κούραση του κόσμου και έφεραν τη χαλάρωση, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε όχι μόνο στις σχεδόν 700 διαδηλώσεις, όπως ανέφερε, αλλά και στα κορωνοπάρτι και άλλα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν και μαρτυρούν τη χαλάρωση των πολιτών το τελευταίο διάστημα.

Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, με βάση την ευέλικτη πολιτική που ακολουθήσαμε από την αρχή, εξήγησε, αναφερόμενος στο νέο μείγμα μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού. «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» παρατήρησε, για να επισημάνει: «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν».

«Αν διαπιστώσουμε υπερβολικούς συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν» εξήγησε, ενώ μίλησε για στοχευμένη στήριξη κλάδων της οικονομίας που έπληξε η υγειονομική κρίση, η οποία θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 40 δισ. ευρώ.

«Προσωπικά, δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάστηκα να αλλάξω στρατηγική, όταν προέκυψαν νέα δεδομένα, όπως η αύξηση της ταχύτητας διασποράς λόγω μετάλλαξης ή οι καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων της AstraZeneca. Πράγματι, η Ευρώπη εδώ δεν μας τα είπε όλα καλά. Από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων και τη διάθεσή τους, χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες και φτωχές χώρες.

Ταυτόχρονα, απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια και τροφοδοσία κρατών-μελών. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι η πορεία εμβολιασμού στην ΕΕ είναι απελπιστικά αργή. Δεν οφείλεται στις αδυναμίες κρατών ή Ελλάδας. Αν είχαμε σήμερα τριπλάσια εμβόλια, θα κάναμε τριπλάσιους εμβολιασμούς. Άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει ούτε στην οργάνωση εμβολιασμού» υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές για την Κομισιόν.

«Από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με οργανωμένο τρόπο, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής, εκτός από ένα. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα. Οι πολίτες είναι καλύτερα να εκτονώνονται, τονώνοντας την τοπική αγορά, από το να συναντιούνται σε σπίτια. Και από επιδημιολογικής πλευράς μπορεί να έχει αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αναπροσαρμογή στη συμπεριφορά των πολιτών» υπογράμμισε.

«Βέβαια, αμέσως μετά, και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδας, θα δούμε τη λειτουργία εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια. Όπως διαπιστώνεται, αυτά τα δύο αντίβαρα έχουν κοινό νήμα. Επιχειρούν να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση των πολιτών, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους, να απαντήσουν στις ανάγκες των νέων και να οδηγήσουν την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα» τόνισε.

«Προσοχή όμως» συμπλήρωσε. «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα. Από την στιγμή που επιτρέπουμε διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν επιτρέπεται να έχουμε φαινόμενα συνωστισμού. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, αν διαπιστώσουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί θα επανέλθουν. Όμως, έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα βγουν έξω μόνο με τις οικογένειές τους».

Self tests και εμβόλια τα εργαλεία

«Συμμερίζομαι την κούραση» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Ειδικά των νέων, που αισθάνονται άτρωτοι. Στη χειρότερη περίπτωση θα τους επηρεάσει λίγο. Όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα δύο κρίσιμους μήνες, έχοντας στη φαρέτρα μας δύο εργαλεία: Τα self tests. Δεν θα σταθώ στον απαράδεκτο τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε το εργαλείο αυτό και επιχείρησαν τα στελέχη του να ταυτίσουν αυτή την κίνηση με συγκεκριμένη εταιρεία.

Θλιβερή η στάση της. Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι τα self tests είναι σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας. Είναι σημαντικό, για ν’ ανοίξουν τα σχολεία, να έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να έχουν κάνει σελφ τεστ σε 24 ή 48 ώρες, που θα προσκομίζουν στο σχολείο, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε στο σπίτι μας αν έχουμε ή όχι κορωνοϊό. Είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά σε μαζική προμήθεια σελφ τεστ και μαζική διάθεση στον πληθυσμό. Επειδή θα πείτε για προνομιακές σχέσεις, σας καταθέτω την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κατανόησε την κρισιμότητα και έβγαλε άμεσα απόφαση, που λέει ότι στον διαγωνισμό έγιναν όλα καλώς» τόνισε.

«Το 2ο εργαλείο είναι τα εμβόλια. Είχαμε δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος Μαρτίου 1,7 εκατ συμπολίτες θα έχουν εμβολιαστεί. Κάναμε 1,65 εκατ. εμβόλια. Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατ. εμβόλια και τους επόμενους μήνες περισσότερα. Εως τέλη Μαΐου να έχουμε προστατέψει τουλάχιστον με μια δόση όλους ανω των 60 ετών και όλους με νοσήματα Α και Β, ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει επαρκές τοίχος προστασίας και να συνεχίσουμε.

Και αν η ΕΕ καταφέρει μεγαλύτερη προμήθεια, εμείς έχουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα να αυξήσουμε την καθημερινή ροή εμβολίων. Βεβαίως, η ΕΕ έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία, ώστε να υποχρεώσει εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις να τις τηρήσουν και, αν αυτό σημαίνει απαγόρευση εξαγωγών, και αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει» υπογράμμισε.

«Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν στην πολύμηνη δοκιμασία και βγαίνουν πιο ώριμες και δυνατές, έτοιμες να υποδεχθούν τον τουρισμό -είμαι ανοικτός να συζητήσω και για τον τρόπο που θα ανοίξουμε και τις προϋποθέσεις για να μην σας ξαναδούμε να λέτε από την μια ανοίξτε και την άλλη να μας λέτε γιατί ανοίξαμε. Και βέβαια, έχουμε μπροστά τη μεγάλη πρόκληση:

το Ταμείο Ανάπτυξης για την Ελλάδα του μέλλοντος. Φθάνουμε στο τέλος της νύχτας. Δικό μας χρέος είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι» κατέληξε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

«Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κυρία Γεννηματά και πρέπει να σας πω ότι θεωρώ άκομψο, όταν προκαλείς τέτοια συζήτηση, να απουσιάζεις απ’ όλους τους ομιλητές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, αν θέλουμε να κερδίσουμε τον σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες απ’ όλους» είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, «φωτογραφίζοντας» την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Και συνέχισε: «Ήρθα και τοποθετήθηκα στην πρωτολογία μου, κάνοντας απόπειρα να μην διαφωνήσουμε με στοιχεία πραγματικότητας, ώστε να έχουμε ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης. Τι εισέπραξα;

– Από την κυρία Γεννηματά μαξιμαλισμό

– Από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό

– Από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό

– Από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό

– Από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό

Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον μόνο δρόμο που γνωρίζω, τον ρεαλισμό».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά, είπε«Σε αυτήν την αίθουσα συγκρούεται ο κόσμος του πολιτικού βερμπαλισμού με τον κόσμο του ρεαλισμού. Διαβάσατε μία έτοιμη ομιλία σαν να μην ακούσατε τίποτα από όσα είπα. Οι προτάσεις σας ήταν “τα κάνατε όλα λάθος, λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα λεφτά”. Το περιεχόμενό της ομιλίας σας μου θύμισε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό».

«Μπίζνες από το Μαξίμου, είπατε κυρία Γεννηματά. Σαν να ακούω τον κ. Τζανακόπουλο. Αν έχετε κάτι, να μιλήσετε με στοιχεία» προσέθσε.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ.Τσίπρας είπε λίγο ή πολύ ότι όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια. Μας δείξατε έναν χάρτη που δείχνει κόκκινη την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Εγώ περιέγραψα τα στατιστικά στοιχεία των 13 μηνών και τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας. Οταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να είστε πιο προσεκτικός. Αν δεν είχαμε κλείσει τον Ιανουάριο, είμαστε απολύτως βέβαιοι πως η αύξηση θα ήταν επιθετική και δεν θα μπορούσε να διαχειριστούμε την κρίση. Επρεπε να πάρουμε τα μέτρα τότε και τα πήραμε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Και επειδή υπήρχε κούραση οι πολίτες δεν συμμορφώθηκαν όπως στην αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή ο κουρασμένος πολίτης είναι πολύ πιο εύκολο να ξεχάσει τη μάσκα του ή να πάει στο σπίτι ενός φίλου και να πιει ένα καφέ χωρίς να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Δεν ήμουν σύμφωνος με την απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ήταν όμως πρόταση της επιτροπής. Συμφωνείτε κύριε Τσίπρα με την εισήγηση των ειδικών να ανοίξει το λιανεμπόριο με αυτά τα μέτρα; Πείτε κάτι συγκεκριμένο επιτέλους να συμφωνήσουμε και να βγούμε να το πούμε στους πολίτες. Στις 2 Νοεμβρίου είπατε πως ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ελπίδα, λέγοντας πως έχει εξασφαλίσει και μάλιστα δωρεάν ένα εμβόλιο που δεν έχει καν ανακαλυφθεί. Υπονομεύατε την προσπάθεια της χώρας. Και τώρα έρχεστε και λέτε θέλουμε και άλλα εμβόλια» τόνισε.

«Τώρα τι λέτε; Λέτε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και μας λέτε να κάνουν εμβόλια ηλικιωμένοι, ευπαθείς και ενεργός πληθυσμός. Μα τι ωραία. Πως το σκεφτεήκατε αυτό, κ. Τσίπρα; Βεβαίως και αν είχαμε τα εμβόλια, θα τα κάναμε. Το ζήτημα είναι πώς σχεδιάζουμε τους εμβολιασμούς με βάση τις προμήθειες που έχουμε. Αυτή η προτεραιοποίηση καθορίζεται από την επιτροπή που έκρινε πως θα κινηθούμε.

Αλλά δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να λέτε ότι κακώς δεν έχουμε περισσότερα εμβόλια και να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιες χώρες πήραν από την πίσω πόρτα εμβόλια. Πηγαίνετε να το πείτε στην κυρία Μέρκελ που το έχει διαψεύσει. Αν έχει περισσότερα εμβόλια, γιατί είναι πίσω από εμάς; Πού γνωρίζετε ότι υπάρχει ευρωπαική χώρα που έχει αγοράσει περισσότερα εμβόλια από αυτά που τους αναλογούν από την ευρωπαίκή κατανομή;» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα χρειαζόμαστε. Εχουμε πρόβλημα χρονισμού και αυτό ανέδειξα μέσα από την αποτυχία της ΕΕ να ακολουθήσει τους ρυθμούς του Ισραηλ ή της Βρετανίας. Αυτή είναι η κατάσταση και σταματήστε να αφήνετε υπονοούμενα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα εμβόλια.

Εισηγείστε να αγοράσουμε από την Ρωσία; Πείτε το. Ξέρετε αν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια από την Ρωσία; Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχουν. Και να θέλαμε να αγοράσουμε και να πάρουμε το ρίσκο να παρακάμψουμε την ευρωπαίκή διαδικασία, μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες που να έκανε το ρίσκο να αξίζει και σταματώ εδώ» συμπλήρωσε.

«Προχωρούμε σε σελφ τεστ. Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν. Κανείς δεν πρέπει να νιώθει ανασφάλεια, αν βγει το τεστ θετικό. Αν θέλουμε να έχουμε εικόνα με μαζικά τεστ, άλλη λύση πλην σελφ τεστ δεν υπάρχει. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό. Θα ανοίξουμε τα σχολεία, όταν θα έχουμε εξασφαλίσει πρώτα για μαθητές λυκείου και στην συνέχεια για τους υπόλοιπους ότι θα κάνουν ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα«Σταματήστε να κουνάτε το χέρι για εμάς που διπλασιάσαμε τις κλίνες και κουνάτε το δάχτυλο, γιατί σε υγειονομική κρίση υπάρχουν όντως κάποιοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Η κατάσταση επί των ημερών σας χωρίς πανδημία ήταν χειρότερη. Στο ζήτημα ΜΕΘ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός».

«Εχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία. Που θεωρούν ότι, όσο υπάρχει, θα έχουν αντιπολιτευτικό όπλο για μόνιμη κριτική. Ξέρετε, κ. Τσίπρα, κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια με το νταούλι στο χέρι. Να ξέρετε ότι και οι κορωνοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορωνοϊό. Και τότε τι θα γίνετε κ. Τσίπρα χωρίς βαρβάρους.

Για τα “Τραπεζάκια έξω”, στον δίσκο αυτό υπάρχει και ένα τραγούδι ακομα. Το Τσάμικο που συμπεριλαμβάνει τον στίχο: η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Να είστε καλά που μας το θυμίσατε, γιατί σας ταιριάζει απολύτως» κατέληξε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr