Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Μουντιάλ: Το Ιράν απειλεί με φυλακή και βασανιστήρια τις οικογένειες της εθνικής...

Μουντιάλ: Το Ιράν απειλεί με φυλακή και βασανιστήρια τις οικογένειες της εθνικής ομάδας

139
0

Οι παίκτες δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο στον αγώνα με την Αγγλία και τώρα καλούνται να φερθούν «σωστά» στην αναμέτρηση με τις ΗΠΑ. Ειδάλλως…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν το Ιράν (απόψε στις 21:00) σε ένα παιχνίδι που πρέπει να κερδίσουν οι Αμερικανοί για να προκριθούν. Το Ιράν θα προχωρήσει στη φάση των νοκ άουτ με νίκη ή ισοπαλία.

Η σημασία αυτού του αγώνα όμως δεν περιορίζεται μέσα στο γήπεδο… Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, οι οικογένειες των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας του Ιράν έχουν απειληθεί με φυλάκιση και βασανιστήρια εάν «δεν συμπεριφερθούν σωστά».

Η Εθνική ομάδα, η οποία έχει σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών, στον αγώνα με την Αγγλία έμεινε σιωπηλή στον εθνικό ύμνο της χώρας, αρνούμενη να τραγουδήσει.

«Οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι σωστές και ο λαός μας δεν είναι ευτυχισμένος», δήλωσε ο αρχηγός Εχσάν Χατζισαφί στους δημοσιογράφους μετά τον αγώνα. Ο Χατζισαφί είπε ακόμη ότι οι οικογένειες των θυμάτων «πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους, τους υποστηρίζουμε και τους συμπονούμε».

Το CNN μετέδωσε τη Δευτέρα ότι οι οικογένειες της ιρανικής ομάδας έχουν «απειληθεί με φυλάκιση και βασανιστήρια εάν οι παίκτες δεν «συμπεριφερθούν όπως πρέπει» στην αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο προπονητής των ΗΠΑ Γκρεγκ Μπερχάλτερ και ο αρχηγός της ομάδας Τάιλερ Ανταμς «στριμώχτηκαν» από Ιρανούς δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για την πολιτική στο Ιράν ο Μπερχάλτερ απάντησε: «Δεν ξέρω αρκετά για την πολιτική, είμαι προπονητής ποδοσφαίρου».

Ο Μπερχάλτερ ασχολήθηκε επίσης με τη διαμάχη που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, όταν το U.S. Soccer δημοσίευσε μια εκδοχή της ιρανικής σημαίας στην οποία το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας είχε σβηστεί. Ο προπονητής είπε ότι ο ίδιος, το επιτελείο του και οι παίκτες του «δεν είχαν ιδέα για αυτό που έβγαλε το U.S. Soccer». Οι αναρτήσεις διαγράφηκαν αργότερα.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εκ μέρους μας είναι να ζητήσουμε συγγνώμη, αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο είχαμε γνώση», δήλωσε ο Μπερχάλτερ.

Ένας Ιρανός δημοσιογράφος είπε στον Ανταμς ότι πρόφερε λάθος το «Ιράν» και ρώτησε τον αρχηγό για το γεγονός ότι «εκπροσωπεί μια χώρα που έχει τόσες πολλές διακρίσεις κατά των μαύρων».

«Ζητώ συγγνώμη για την λανθασμένη προφορά της χώρας σας», είπε ο Ανταμς. «Υπάρχουν διακρίσεις όπου κι αν πας. Ένα πράγμα που έχω μάθει, ειδικά ζώντας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και έχοντας αναγκαστεί να προσαρμοστώ σε διαφορετικές κουλτούρες και να αφομοιωθώ κατά κάποιον τρόπο σε διαφορετικές κουλτούρες, είναι ότι στις ΗΠΑ συνεχίζουμε να κάνουμε πρόοδο κάθε μέρα».

Πηγή: newsone.gr