Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ναυάγιο στην Πύλο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Ναυάγιο στην Πύλο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

40
0

Αδιαλείπτως συνεχίζονται οι έρευνες  για τον εντοπισμό αγνοουμένων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου αν και για δεύτερο 24ωρο δεν έχουν αποδώσει.

Αυτή την ώρα οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, έξι παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ΓΕΕΘΑ μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα νέα πλάνα από το super puma από την περιοχή των ερευνών. Διακρίνονται το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ., παραπλέοντα καθώς και η φρεγάτα Κανάρης που έχει αναλάβει τον έλεγχο της όλης επιχείρησης στην περιοχή.

Από το ναυάγιο μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για 568 άτομα που ήταν μέσα στο σκάφος.

Τη Δευτέρα απολογούνται οι 9 Αιγύπτιοι 

Προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές, οχτώ από τους οποίους κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Καλαμάτας, ενώ ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες: Πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκληματική οργάνωση και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Οι συλληφθέντες από 20 έως 40 ετών αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου.

Τη στιγμή που οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από το ναυάγιο της Τετάρτης εξανεμίζονται η αγωνία των συγγενών τους που τους αναζητούν κορυφώνεται. Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 27 άτομα, κυρίως με λοίμωξη του αναπνευστικού άτομα ενώ 6 έχουν εξιτήριο.

Στο μεταξύ, απόλυτη τήρηση της μυστικότητας στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος, απευθυνόμενος στις αρμόδιες εισαγγελικές και λιμενικές αρχές, υπενθυμίζει παλαιότερη εγκύκλιο που είχε αποστείλει το 2015, ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών για τον τρόπο διεξαγωγής των ανακριτικών ενεργειών. Με την εγκύκλιο ζητείται η πιστή εφαρμογή της μυστικότητας της έρευνας, από όλους εκείνους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτήν, ανάμεσα τους εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και λιμενικοί που λαμβάνουν καταθέσεις και συλλέγουν στοιχεία.

«Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση. Εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχίσει να ενημερώνει, παρέχοντας πληροφορίες και διασαφηνίσεις για το ναυάγιο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

«Αυτές τις ημέρες που πλησιάζουμε την 20η Ιουνίου, την Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, απευθύνουμε έκκληση για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα για τη δίκαιη κατανομή ευθυνών και βαρών, και για να εργαστούμε από κοινού για την εξάλειψη των προβλημάτων που είναι η ρίζα στα αιτία των μεταναστευτικών κινήσεων στην περιοχή μας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

real.gr

Πηγή: newsone.gr