Συνεχίζει τις προκλήσεις και την προσπάθεια καλλιέργειας πολεμικού κλίματος, ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, απόστρατος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος αυτή τη φορά καταπιάνεται με την κυριαρχία της χώρας μας, φτάνοντας σε σημείο να πει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να μειωθούν στα 3 ναυτικά μίλια, αντί για 6 που είναι σήμερα.

Ο Γιαϊτζί, αντιστρέφοντας για άλλη μια φορά την πραγματικότητα, κατηγορεί την Ελλάδα, για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ενώ προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση ότι η χώρα μας ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Συνοδεύει μάλιστα την ανάρτησή του στο twitter, με σχετικούς χάρτες.

«Εγώ λέω εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχουν τουρκο-ελληνικά προβλήματα, υπάρχουν ελληνικές απαιτήσεις. Ας δει ο τυφλός και ας ακούσει ο κωφός. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων», υποστηρίζει, ενώ καλεί την κυβέρνηση Ερντογάν να απαιτήσει από την Ελλάδα να επιστρέψει στα 3 μίλια (!), που ορίζει η Λωζάνη.

«Το καθεστώς στη Θάλασσα των Νήσων (Αιγαίο) έχει καθοριστεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και έχουν ληφθεί ως βάση τα 3 μίλια χωρικά ύδατα. Η Τουρκία θα πρέπει επειγόντως να καλέσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο καθεστώς της Λωζάνης, όπου τα χωρικά ύδατα είναι 3 μίλια στο τη Θάλασσα των Νήσων, και να σεβαστεί το νόμο», αναφέρει.

Απειλές Τσαβούσογλου

Το νέο παραλήρημα από τον εμπνευστή του τουρκολιβυκού μνημονίου, έρχεται μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου κατά την ομιλία του στην Αλάνια.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, είπε χαρακτηριστικά πως «είμαστε έτοιμοι για όλα… Είτε για το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε για το πεδίο της μάχης».

«Εργαζόμαστε για την εγκαθίδρυση της διαρκούς ειρήνης και ευημερίας στη Μεσόγειο, αλλά δεν διστάζουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα και τους νόμους όλων, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους. Είμαστε ένα ναυτικό έθνος. Αν είναι να τα βρούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή στο πεδίο μάχης… Δόξα τω Θεώ, είμαστε έτοιμοι για όλα».

Τα… πυρηνικά, και η ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαϊτζί, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milli Gazete, υποστήριξε ότι οι ακτές της Ελλάδας δεν αποτελούν κομμάτι της περιοχής και γι’ αυτό δεν πρέπει να έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «πυρηνική απειλή» κατά της Τουρκίας λόγω της στρατιωτικής συμμαχίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο Γιαϊτζί, μέσω εκείνης της συνέντευξής του, καλεί την τουρκική ηγεσία να δείξει προσοχή «αμυντικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων» που έχει προχωρήσει η Ελλάδα με την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Μάλιστα κάνει λόγο για «Μεγάλη Ιδέα» της Ελλάδας, που έχει βάλει στόχο την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί, ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ δεν επιθυμούν ισχυρή παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στηρίζουν την Ελλάδα που επιδιώκει να αναβιώσει την «Μεγάλη Ιδέα», από την ένωση Κύπρου και Ελλάδας, κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και δημιουργία καθεστώτος Βατικανού για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Διαστρέβλωση

Παραλληλα διαστρεβλώνει τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία είχε πει πως: «στο πλευρό μας βρίσκεται η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ».

Ο Γιαϊτζί, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν αυτή τη δήλωση, υποστήριξε: «Απειλούν πως θα χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια εναντίον μας. Αυτό είναι διεθνές έγκλημα».

Μάλιστα ζητά από τον Ερντογάν να φέρει το θέμα στον… ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Γαλλία και την Ελλάδα.

Πηγή: newsone.gr