Θετικά αποτιμά την επιλογή της Τουρκίας να προσέλθει στον νέο κύκλο διερευνητικών επαφών η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πάντως ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων προκλήσεων από τη γειτονική χώρα.

«Οι Τούρκοι δέχονται τον διάλογο γιατί είδαν ότι η επιθετική τους συμπεριφορά απέτυχε», εκτίμησε η Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτοντας πως «τώρα αναγκάζονται να συνομιλήσουν γιατί έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα: έχουμε νέα προεδρία στις ΗΠΑ, η ΕΕ τηρεί μια πιο σκληρή στάση, ενώ η τουρκική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα. Αυτά εμποδίζουν τον Ερντογάν να ρισκάρει».

«Η Ελλάδα προσέρχεται το τραπέζι των διερευνητικών με πολύ ισχυρά νομικά επιχειρήματα, αυτοπεποίθηση και σε μια περίοδο που έχει πετύχει πολλές επιτυχίες και διατηρεί ισχυρές συμμαχίες», συνέχισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Σκάι.

Αναφερόμενη στις κινήσεις της Ελλάδας, το κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Σήμερα συζητάμε στην Επιτροπή Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο. Το ότι αυτό γίνεται εντός του 2021 έχει τον συμβολισμό του. Μιλάμε επίσης για την συμφωνία για τα Ραφάλ. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές και θετικές εξελίξεις για την χώρα μας».

Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός ευρωτουρκικού διαλόγου. Η Ευρώπη οφείλει, στην όποια συμφωνία κάνει με την Τουρκία, είτε οικονομική είτε πολιτική, να συμπεριλάβει και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», υπογράμμισε επίσης η κ. Μπακογιάννη.

Πρόσθεσε δε ότι δεν υποτιμά την Τουρκία καθώς είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ωστόσο είναι σημαντική και όταν είναι fair player, ένας σύμμαχος που όλοι μπορούν να υπολογίζουν σε αυτό. Οι αλλαγές πλεύσης της Τουρκίας, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά ως προς αυτό και ακυρώνει μόνη της τα όποια πλεονεκτήματά της.

cnn.gr

Πηγή: newsone.gr