Η παραβίαση του STOP από τους οδηγούς θεωρείται ως μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μάλιστα επισύρει μεγάλο πρόστιμο.

Την πινακίδα STOP τη βλέπουμε σε πολλές διασταυρώσεις δρόμων και έχει σκοπό να ρυθμίζει την κυκλοφορία, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των τροχαίων.

  • Διαβάστε επίσης: Θυμάστε την τσαχπίνα Φρόσω από το «Θα βρεις το δάσκαλό σου»; Δείτε πώς είναι η σήμερα η ηθοποιός

Πώς δημιουργήθηκε η πινακίδα STOP

Η πινακίδα STOP «χρωστά» τη δημιουργία της στον Harry Jackson, ένα αρχιφύλακα από το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ο οποίος το 1915 εκτελούσε χρέη τροχονόμου σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της πόλης.

Αγανακτισμένος από τη σχεδόν ανύπαρκτη ορατότητα στις διασταυρώσεις και τη μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Πήρε ένα ορθογώνιο κομμάτι κόντρα πλακέ, έκοψε τις γωνίες, δίνοντάς του ευδιάκριτο σχήμα και αφού έγραψε STOP στο κέντρο του, το τοποθέτησε στον δρόμο.

Λίγο καιρό μετά διαπίστωσε ότι η πινακίδα είχε συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση των ατυχημάτων. Ένα χρόνο αργότερα, οι πινακίδες STOP υιοθετήθηκαν και από το Μίσιγκαν, ενώ με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να… φυτρώνουν σε πολλούς δρόμους του κόσμου, επισείοντας την προσοχή των οδηγών.

Γιατί η πινακίδα του STOP έχει 8 γωνίες

Σήμερα, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου έχει καθιερωθεί το οκταγωνικό σχήμα των πινακίδων STOP, διότι θα πρέπει να διαφέρουν από όλες τις υπόλοιπες πινακίδες οδικής σήμανσης, μαγνητίζοντας το βλέμμα των οδηγών.

Παράλληλα, το σχήμα της βοηθά την πινακίδα να γίνεται διακριτή όχι μόνο από τους τους οδηγούς που τη συναντάνε και υποχρεούνται να διακόψουν πορεία, αλλά και από τους υπόλοιπους οδηγούς που έρχονται από αντίθετες κατευθύνσεις.

in.gr

Πηγή: newsone.gr