Η Τουρκία προσπαθεί να εξαγάγει 90.000 τόνους ελαιολάδου από το Αφρίν της Συρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της νότιας Αντιόχειας.

Ο Hikmet Çinçin είπε ότι αυτή η πώληση προσπαθεί να πραγματοποιηθεί μέσω των τουρκικών αγροτικών πιστωτικών συνεταιρισμών (κυβερνητικής υπηρεσίας).

«Μόλις άκουσα ότι εκπρόσωποι των Τουρκικών Αγροτικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών πήγαν στη Νέα Υόρκη για να εμπορευθούν ελαιόλαδο [από το Afrin]. Είμαστε της άποψης ότι αυτή δεν είναι η σωστή εφαρμογή πλάνου», δήλωσε ο Çinçin κατά τη διάρκεια συνάντησης στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας.

Ο Çinçin είπε ότι το ελαιόλαδο μεταφέρεται στην Τουρκία από το Afrin υπό τον όρο ότι θα εξαχθεί και δεν θα προσφερθεί στην εγχώρια αγορά. «Ωστόσο, λαμβάνουμε καταγγελίες από Τούρκους παραγωγούς ότι αυτό το ελαιόλαδο διατίθεται στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Çinçin, προσθέτοντας ότι η ποσότητα του ελαιολάδου που είναι για να πωληθεί στις ΗΠΑ φτάνει τους 90.000 τόνους.

Μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η Τουρκία «επιτέθηκε» και στις ελιές στην κουρδική πόλη Αφρίν (στην οποία έχει τον έλεγχο από το 2018 έχοντας σφαγιάσει και εκδιώξει τους περισσότερους Κούρδους) και εμπορεύτηκε το ελαιόλαδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι κατέγραψε εκτενείς παραβιάσεις στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Συρίας και «λεηλασία» της ελιάς από ένοπλες ομάδες, υποστηριζόμενες από την Άγκυρα.

Πηγή: newsone.gr