Φθηνότερο ψωμί στην Ελλάδα αλλά με μειωμένη κατανάλωση

Φθηνότερο ψωμί στην Ελλάδα αλλά με μειωμένη κατανάλωση


Η Ελλάδα έχει καταγράψει την υψηλότερη αναλογία φούρνων ανά 10.000 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 8 επιχειρήσεις στον τομέα της άρτου, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 2,98. Συνολικά, στον κλάδο της παραγωγής ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ, λειτουργούν 8.391 επιχειρήσεις, αν και ο καθαρός κύκλος εργασιών τους το 2021 ανήλθε μόνο σε 1.856 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο μέσος κύκλος εργασιών ανά επιχείρηση να είναι 221.294 ευρώ.

Αν και η Ελλάδα διαθέτει φθηνότερο ψωμί σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση του προϊόντος αυτού παρουσίασε εμφανή πτώση τα τελευταία χρόνια. Από το 2019 έως το 2022, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 22.164 τόνους, με την μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου να ανέρχεται μηνιαίως σε 24,18 ευρώ. Ο αριθμός των νοικοκυριών που ξοδεύουν περισσότερο για ψωμί είναι αυτά με εισόδημα 1.800-2.000 ευρώ.

Η τιμή του ψωμιού παραμένει σχετικά χαμηλή, με την τιμή φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500γρ.) να ανέρχεται σε 1,21 ευρώ, 48% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τιμών στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι την τελευταία δεκαετία, παρά την μείωση της κατανάλωσης, έχουν ιδρυθεί 2.622 νέες επιχειρήσεις στον τομέα των ψωμιών και αρτοσκευασμάτων, με 429 επιχειρήσεις να κλείνουν.

Η νέα αυτή πραγματικότητα αντανακλά τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, ειδικότερα του σιταριού, καθώς και του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που αν και μειώθηκαν το 2023, παρέμειναν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2021. Επιπλέον, η αύξηση του κόστους εργασίας κατά 25% το 2024 σε σχέση με το 2019 επηρεάζει επίσης τις τελικές τιμές.

Πηγή: newsbeast.gr