Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Όρμπαν: «Η φυλετική καθαρότητα» είναι ουγγρική «πολιτισμική ιδιαιτερότητα»

Όρμπαν: «Η φυλετική καθαρότητα» είναι ουγγρική «πολιτισμική ιδιαιτερότητα»

201
0

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίσθηκε μία ουγγρική «πολιτισμική άποψη» αναφερόμενος στην ομιλία του το περασμένο Σάββατο στην Τρανσυλβανία κατά την οποία απέρριψε την «ανάμειξη των φυλών».

«Μερικές φορές συμβαίνει να μιλώ κατά τρόπο που παρεξηγείται, αλλά ζήτησα από τον καγκελάριο (Καρλ Νεχάμερ) να τοποθετήσει τις δηλώσεις σε πολιτισμικό πλαίσιο», εξήγησε ο ούγγρος πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Στην Ουγγαρία, αυτές οι εκφράσεις και φράσεις εντάσσονται σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο», είπε.

Στην ομιλία του στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, τόπο κατοικίας σημαντικής ουγγρικής μειονότητας, ο Ορμπάν, γνωστός για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, απέρριψε με δριμύτητα την «πολυεθνική» κοινωνία.

«Δεν θέλουμε να είμαστε μια μικτή φυλή» που θα αναμειγνυόταν «με μη Ευρωπαίους», είπε.

Οι χώρες «όπου ευρωπαϊκοί και εξωευρωπαϊκοί λαοί συνυπάρχουν δεν είναι πλέον έθνη. Οι χώρες αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από συνονθύλευμα λαών», είπε ο ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και κατά το παρελθόν διατυπώσει αντίστοιχες θέσεις, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «φυλή».

Εκανε επίσης αναφορά στους θαλάμους αερίων για να επικρίνει το σχέδιο των Βρυξελλών για μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν βλέπω πώς μπορούν να πείσουν τα κράτη μέλη, αν και υπάρχει μία γερμανική τεχνογνωσία στον τομέα, όπως έχει δείξει το παρελθόν», είπε σαρκαστικά.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν κατακραυγή και την παραίτηση της από 20ετίας συμβούλου του Σούσα Χεγκέντους.

Για «ρατσιστική αποφορά» μίλησε η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς. Η «ανόητη και επικίνδυνη» ρητορική του εθνικιστή ούγγρου πρωθυπουργού υπενθυμίζει στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος «τις σκοτεινές περιόδους του δικού τους αποκλεισμού και της καταδίωξης», δήλωσε ο Κριστόφ Χόιμπνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Άουσβιτς, καλώντας τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος υποδέχεται σήμερα τον ούγγρο πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψή του στην Βιέννη, να λάβει αποστάσεις εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Πρέπει να κάνουμε σαφές στον κόσμο ότι ένας κύριος Ορμπάν δεν έχει μέλλον στην Ευρώπη … της οποίας τις αξίες απορρίπτει συστηματικά», πρόσθεσε καλώντας την ΕΕ «να λάβει τις αποστάσεις της από τέτοια ρατσιστική αποφορά».

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Βίκτορ Ορμπάν έχει μεταμορφώσει την χώρα του εφαρμόζοντας ανελεύθερες μεταρρυθμίσεις που παραβιάζουν το κράτος δικαίου και βασίζονται στην υπεράσπιση μιας «χριστιανικής Ευρώπης».

Επιτέθηκε στους μετανάστες που προέρχονται από την Αφρική και την Μέση Ανατολή, καθώς και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που τους συνδράμουν αυστηροποιώντας το δικαίωμα στο άσυλο και υψώνοντας φράκτες στα ουγγρικά σύνορα.

Σήμερα, ο αυστριακός καγκελάριος φρόντισε από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στην Βιέννη να καταδικάσει «αυστηρά κάθε μορφή ρατσισμού και αντισημιτισμού» διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο τους συζήτησαν με απόλυτη ειλικρίνεια το θέμα που δημιουργήθηκε.

«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι», έσπευσε να δηλώσει ο Ορμπάν λέγοντας ότι είναι «υπερήφανος» για την ουγγρική πολιτική της «μηδενικής ανοχής στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό»

«Καθαρά ναζιστικό κείμενο αντάξιο του Γκέμπελς»

Σε ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στην περίοδο Ορμπάν, η Σούσα Χεγκέντους, κοινωνιολόγος και σύμβουλος εδώ και πολλά χρόνια του Ούγγρου πρωθυπουργού, υπέβαλε την Δευτέρα την παραίτησή της.

Σε επιστολή που διένειμε στα ουγγρικά μέσα κατήγγειλε «μία επονείδιστη άποψη» και «ένα καθαρά ναζιστικό κείμενο αντάξιο του (Γιόζεφ) Γκέμπελς», του επικεφαλής της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας.

Απαντώντας ο Βίκτορ Ορμπάν προέβαλε «την πολιτική της μηδενικής ανοχής της κυβέρνησής του στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό». «Δεν μπορείς στα σοβαρά να με κατηγορείς για ρατσισμό έπειτα από συνεργασία είκοσι ετών», έγραψε σε μήνυμά του.

Αλλά και η εβραϊκή κοινότητα της Ουγγαρίας αντέδρασε στις αρχές της εβδομάδας. «Πολλά διαφορετικά είδη κατοικούν τον πλανήτη μας. Στα δύο πόδια, εργαζόμενο, ομιλούν και καμιά φορά σκεφτόμενο ένα και μοναδικό είδος ζει στην γη αυτή: ο Homo Sapiens Sapiens. Αυτή η φυλή είναι μία και αδιαίρετη», έγραψε στο Facebook ο μεγάλος ραβίνος Ρόμπερτ Φρέλιχ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις που γίνονται από ευρωπαίους πολιτικούς.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ορισμένες αξίες που είναι εγγεγραμμένες στις συνθήκες και εφαρμόζει πολιτικές που συνδέονται με τις αξίες αυτές και τα άρθρα της συνθήκης», αρκέσθηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Πηγή: ΑΠΕ

real.gr

Πηγή: newsone.gr