Δύο από τα θέματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και κυρίως τον καλλιτεχνικό κόσμο, είναι η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και οι καταγγελίες για περιστατικά βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τον χώρο του θεάτρου.

Ο ηθοποιός Όθωνας Μεταξάς, μιλώντας στο περιοδικό «ΕΓΩ», αποκάλυψε το πως έχει επηρεάσει τη ζωή του η πανδημία και το ελληνικό κίνημα #metoo, ενώ εξέφρασε την γνώμη του αναφορικά με το κόψιμο των επαναλήψεων τηλεοπτικών σειρών που πρωταγωνιστούσε ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Σας στοίχισε επαγγελματικά η πανδημία; Χάσατε δουλειές;

Επειδή ασχολούμαι και με το τραγούδι, ναι, τα μαγαζιά στην εστίαση και οι μουσικές σκηνές έμειναν κλειστά. Επίσης σίριαλ δεν έκανα, γιατί αυτό, για όσους δούλεψαν στην τηλεόραση, ήταν μία διέξοδος. Τα θέατρα επίσης ήταν κλειστά, οπότε καταλαβαίνεις.

54512227 129142611528206 3159572772781634882 n

Σας άγχωσε αυτό;

Ναι λίγο… Γιατί μακροημέρευσε όλο αυτό. Νομίζω όλους τους αγχώνει, γιατί όταν παγιώνεται μία κατάσταση, αισθάνεσαι ότι απομακρύνεσαι κι από το αντικείμενό σου. Η τριβή πάνω στη σκηνή ή στην πρόβα είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

Έγιναν όλες αυτές οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #metoo, εσάς επειδή μπήκατε από νεαρή ηλικία στον χώρο, σας είχε συμβεί κάποιο περιστατικό που σας έθιξε;

Τώρα αυτό το ζήτημα είναι πολύ λεπτό και μεγάλο και δεν μπορούμε να το εξαντλήσουμε σε μία παράγραφο και θέλει και πολύ προσοχή πώς θα ειπωθεί κάτι, γιατί μπορεί να εκληφθεί με έναν τρόπο που θα γίνει παρεξηγήσιμος. Σαφώς έχουμε δει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μπαίνουν σε έναν χώρο εργασίας κι έχουν από πάνω τους ανθρώπους με εξουσία, ζουν κι υπόκεινται σε τέτοιες συμπεριφορές. Σε πολλά επίπεδα, από το πιο απλό, στον λόγο μέχρι και στη σεξουαλική παρενόχληση. Εγώ προσωπικά ό,τι τύχαινε, το διαχειριζόμουν με έναν τρόπο που το προσπερνούσα, πήγαινα παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι ανήκω σε μία γενιά που αυτές οι κακοποιητικές συμπεριφορές περνούσαν σε εμάς ως μία κανονικότητα και προφανώς δεν ήταν σωστό αυτό, διότι διαιωνίζεται έτσι μία κατάσταση σάπια. Καλώς γίνεται όλη αυτή η πρωτοβουλία του #metoo, αλλά αυτό που διαφθείρει τελικά είναι η εξουσία κι όχι τόσο οι ήδη διεφθαρμένοι άνθρωποι. Οι θέσεις εξουσίας πάντα θα υπάρχουν και σε αυτές τις θέσεις πάντα θα μπαίνουν άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως θα διαβρώνονται και θα αλλοτριώνονται. Δυστυχώς, θεωρώ ότι είναι ένα πράγμα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Φυσικά όμως, καλώς έγινε ό,τι έγινε, ώστε να εξαλειφθούν οι ακραίες συμπεριφορές και όσοι σκοπεύουν να φερθούν παραβατικά, να σκέφτονται δύο και τρεις φορές.

57097114 1285788448235452 1815380280912896947 n

Έχει γίνει μεγάλο θέμα τις τελευταίες ημέρες για το κατά πόσο είναι σωστό να σταματήσουν να προβάλλονται επαναλήψεις από δουλειές που συμμετείχαν ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Δημήτρης Λιγνάδης. Αρκετοί συνάδελφοί σας το θεωρούν άδικο αυτό, ως προς τους υπόλοιπους ηθοποιούς, που ως παράπλευρη απώλεια, θα χάσουν με τη σειρά τους τα κέρδη από τις επαναλήψεις. Εσάς ποια είναι η θέση σας σε αυτό;

Καταρχάς, το ακούω τώρα αυτό, από εσένα. Θεωρώ ότι έχουν δίκιο οι συνάδελφοι, από την άλλη καταλαβαίνω και τους ιθύνοντες γι’ αυτή την κίνηση. Αν όντως συμβεί αυτό, είναι κρίμα για τους υπόλοιπους ηθοποιούς, γιατί τις επιτυχίες δεν τις έκαναν μόνοι τους οι καταγγελλόμενοι. Ειδικά για τον Πέτρο Φιλιππίδη, που βρισκόταν περισσότερο μέσα στην τηλεόραση, συμμετείχαν δίπλα του κι άλλοι σημαντικοί ηθοποιοί με πορεία.

Πηγή: newsone.gr