Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

41
0

Η Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται δίπλα στη σύγχρονη γυναίκα, προσφέροντας φροντίδα και σιγουριά για το αύριο.

Ηγυναίκα του σήμερα είναι πρωθυπουργός, ερευνήτρια, καρδιοχειρουργός, βραβευμένη συγγραφέας, ολυμπιονίκης, αστροναύτης, πλοίαρχος. Είναι καλλιεργημένη, μορφωμένη, επαγγελματίας, δυναμική, ατρόμητη, και παράλληλα τρυφερή, δημιουργός, τροφός. Η γυναίκα του σήμερα είναι επίσης κόρη, αδερφή, σύντροφος, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, θεία, κηδεμόνας, φροντιστής. Ποτέ άλλοτε μια λέξη δεν συνοδευόταν από τόσο μεγάλη πολυπλοκότητα και τόσες πολλές σημασίες, από τόσο υψηλές απαιτήσεις και τόσο αντικρουόμενους – πολλές φορές -, παράλληλους ρόλους. Σήμερα η έννοια της γυναίκας παραπέμπει στην ισχύ, στην αποφασιστικότητα και στην πυγμή, ενώ παραμένει συνώνυμη της τρυφερότητας και της στοργής.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους σε βάθος χρόνου. Η 8η Μαρτίου όμως, αποτελεί επίσης μια μέρα στοχασμού γύρω από μελλοντικά βήματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη «γεφύρωση» των φυλετικών διακρίσεων. Η σπουδαιότητα μιας τέτοιας ημέρας παραμένει υψίστης σημασίας – μεταξύ άλλων – και για έναν εργασιακό κόσμο χωρίς διακρίσεις. Έναν κόσμο στον οποίο οι γνώσεις και ο δυναμισμός των σύγχρονων γυναικών μπορεί να ξεδιπλωθεί αποδεικνύοντας την επιβλητική παρουσία τους στα κοινά, στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό. Η γυναίκα σήμερα αποφασίζει, δρα, κινείται με σθένος, διακρίνεται, επηρεάζει, διαμορφώνει κοινωνικές πρακτικές και οικονομικές παραμέτρους, κατακτά θέσεις που στο παρελθόν ήταν εντελώς ανδροκρατούμενες.

Φροντίδα, ασφάλεια, σιγουριά

Στη σύγχρονη εποχή όπου ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η γυναίκα καλείται να είναι άψογη επαγγελματίας και παράλληλα τρυφερή μητέρα και στυλοβάτης του σπιτιού της, παρέχοντας στην οικογένειά της ένα περιβάλλον προστασίας και ασφάλειας. Και η ίδια όμως, όσο δυναμική και αν είναι, έχει ανάγκη από φροντίδα και σιγουριά. Εμείς, στην Εθνική Ασφαλιστική είμαστε δίπλα στις γυναίκες. Όχι μόνο αυτήν τη μέρα, αλλά κάθε μέρα, προσφέροντας σιγουριά για την υγεία, το αυτοκίνητο, το σπίτι, την οικογένεια. Γιατί καμία γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μπορεί να έχει χάσει πλέον τον έντονα πολιτικό χαρακτήρα του παρελθόντος. Εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για έναν καλύτερο, πιο ισότιμο κόσμο.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

– Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης διαμαρτυρίας του 1857, όπου 15.000 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας ξεχύθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα», διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

– Η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας έγινε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

– Αρκετοί ιστορικοί ωστόσο, τοποθετούν χρονικά την γέννηση της γιορτής στο 1910 κατά τη διάρκεια της 2ης «Διεθνούς Διάσκεψης Γυναικών» στην Κοπεγχάγη, όπου προτάθηκε η ανάγκη ορισμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

– Το 1911 ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τηρήθηκε από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

– Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

– Το 1975, ο ΟΗΕ όρισε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Πηγή: newsone.gr