Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Πακιστάν: Γνωστός δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα δολοφονήθηκε σε δικαστήριο

Πακιστάν: Γνωστός δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα δολοφονήθηκε σε δικαστήριο

119
0

Εξέχων δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πακιστάν, γνωστός για την κριτική που ασκούσε τόσο στον στρατό όσο και στους ισλαμιστές μαχητές, έπεσε σήμερα νεκρός από πυρά που δέχθηκε σε δικαστήριο στην πόλη Πεσαβάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με την αστυνομία.

ΟΑμπντούλ Λάτιφ Άφριντι, πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν, δέχθηκε πολλούς πυροβολισμούς από, όπως φαίνεται, έναν οπλισμένο άνδρα στις εγκαταστάσεις δικαστηρίου της Πεσαβάρ, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της αστυνομίας Κάσιφ Αμπάσι.

“Συλλάβαμε τον ένοχο στον τόπο του εγκλήματος”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος είχε προσποιηθεί ότι ήταν δικηγόρος για να μπορέσει να μπει στις εγκαταστάσεις του δικαστηρίου.

Αυτός κατονομάστηκε ως ο Άντναν Σάμι Άφριντι, ο οποίος δεν έχει συγγένεια με τον αποθανόντα Άφριντι.

Ο κατηγορούμενος δεν προσπάθησε να διαφύγει μετά τη δολοφονία, δήλωσαν δικηγόροι στο δικαστήριο.

Μολονότι υπάρχει ισχυρή αστυνομική μονάδα στο δικαστήριο της Πεσαβάρ, οι δικηγόροι δεν υφίστανται σωματική έρευνα κατά την είσοδό τους. Τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο είχαν ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση, ιδιαίτερα αφού έφηβος πυροβόλησε και σκότωσε Αμερικανό πολίτη πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος δικαζόταν κατηγορούμενος για βλασφημία, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου το 2020.

Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ καταδίκασε τη δολοφονία του Άφριντι και εξέφρασε τη λύπη του.

Ο γνωστός πολιτικός ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε έντονος επικριτής της καταγγελλόμενης παρέμβασης του ισχυρού στρατού στην πολιτική του Πακιστάν, όπως και των ισλαμιστών μαχητών.

Πηγή: newsone.gr