Στη σημασία που έχει η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία για την Ελλάδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως θεωρεί δεδομένο ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Ο Πάνος Καμμένος «έλυσε» τη σιωπή του, μετά από 1,5 χρόνο αποχής από τα ΜΜΕ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όπου και επισήμανε ότι η Τουρκία έχει φύγει από τη Δύση, τονίζοντας, παράλληλα, πως «αν δεχθούμε επίθεση, θα είμαστε μόνοι μας τις πρώτες ώρες». Ο πρώην υπουργός Άμυνας θεωρεί, εξάλλου, δεδομένο το θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. «Κάνουν μεγάλη μάχη με τα αλιευτικά, σε περιοχή ασκήσεως των υποβρυχίων μας 60 – 70 αλιευτικά (…) H Τουρκία θα θελήσει θερμό επεισόδιο, επειδή πιέζεται για να οδηγήσει την Ελλάδα στη Χάγη», εκτίμησε.

Ο πρώην υπουργός αποκάλυψε δε ότι «εγώ μίλαγα με τον κ. Ακάρ εγώ είχα το κινητό του τηλέφωνο, κι είχε εκείνος το δικό μου, και θα σας θυμίσω πώς έγινε και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Όταν υπήρχε κρίση ή έβαζα τον Αποστολάκη να μιλήσει με τον αρχηγό του επιτελείου ή σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό μιλούσα κι εγώ με τον Ακάρ». Όπως διευκρίνισε, υπήρχε για παράδειγμα «ένα συμβάν μετά την απελευθέρωση των στρατιωτικών μας που συλλάβαμε Τούρκους στον Έβρο και μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον Ακάρ τους παραδώσαμε στη γέφυρα». «Δεν μπορείς να κλείσεις τα κανάλια επικοινωνίας, αλλά και παράλληλα το να κάνεις διερευνητικές την ώρα που παραβιάζουν την κυριαρχία σου, δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία που υπεγράφη, είναι η αλλαγή της σημασίας της χώρας είναι μια άριστη συμφωνία, γιατί, πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα δέχεται την εισήγηση του ανώτατου ναυτικού συμβουλίου που είχε επιλέξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τη μετατροπή του στόλου μας με νέες φρεγάτες και το συνδυασμό αεροναυτικών δυνάμεων, δηλαδή την επικοινωνία των πλοίων με τα αεροσκάφη και τα δορυφορικά συστήματα όπως το πρόγραμμα Ήλιος… που είναι πολύ διαφορετικό σύστημα και δεν μπλοκάρεται…», τόνισε.

Όπως σχολίασε ο κ. Καμμένος, οι φρεγάτες Belharra δεν είναι απλά πλοία, είναι ψηφιακά κέντρα διοίκησης. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιούν τα πλοία αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το σύστημα των Rafale των δορυφορικών συστημάτων του Ήλιου και έχουν δυνατότητα προάσπισης μεγαλύτερων περιοχών. «Το ΠΝ είχε περιοχή ευθύνης συγκεκριμένη, με την ΑΟΖ να επεκτείνεται στα νότια περίπου στη μέση, αυτό σημαίνει ότι τα πλοία πρέπει να είναι αντίστοιχα για να εξυπηρετήσουν εθνικούς και συμμαχικούς σκοπούς», εξήγησε.

Γιατί δεν προχώρησε η ελληνογαλλική συμφωνία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «αυτή τη συμφωνία με την αμυντική συνεργασία την είχαμε υπογράψει από τον Ιούνιο του 2018, γι’ αυτό ήρθε εδώ το Σαρλ ντε Γκολ αν θυμάστε. Δεν προχώρησε όμως η προμήθεια των 2 φρεγατών. Είχαμε συμφωνήσει τα 2 δισ., που θα δίναμε ως μέρος των 6 δισ. που έπρεπε να επιστρέψει η Ε.Ε. προς την Ελλάδα από τα ομόλογα, το μερίδιο της Γαλλίας θα το κρατούσε η ίδια η Γαλλία. Η Γαλλία συμφώνησε να κρατήσει τα χρήματα, αλλά η Γερμάνια στο Eurogroup έθεσε βέτο».

«Το Αιγαίο το έχει “κλειδώσει” το ΠΝ, ανεξάρτητα των μέσων, και το έχει αποδείξειΕγώ ξέρω ότι 5,5 χρόνια που ήμουν υπουργός δεν πέρασε ποτέ ούτε ένα ψαράδικο χωρίς να παρέμβει το λιμενικό σώμα καταρχήν και στη συνέχεια το ΠΝ. Ούτε έρευνες τους αφήσαμε να κάνουνε, ούτε προκλήσεις», δήλωσε επίσης. «Δεν είναι μόνο η συμφωνία με τη Γαλλία που έχει γεωπολιτική σημασία είναι και η 5ετης συμφωνία με τις ΗΠΑ που έχει σημασία να ψηφιστεί. Όταν τη χειριζόμουν δεν υπεγράφη, γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

«Είχαμε άριστη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, εγώ ήμουν το “αναγκαίο κακό”», όπως είπε. «Εγώ θεωρώ ότι ήταν αναγκαίο καλό οι ΑΝΕΛ, γιατί σταματήσαμε το κακό… Φανταστείτε να υπήρχε στρατόπεδο “Άρης Βελουχιώτης”, όπως είχε προτείνει ο κ. Ήσυχος, οι σχέσεις με την εκκλησία, άλλα ν/σ, και η συνθήκη των Πρεσπών, για την οποία έφυγα από την πολιτική κι από την κυβέρνηση…». «Πώς να ρίξω την κυβέρνηση με τους βουλευτές μου, που είχαν όλοι αγοραστεί; Οι βουλευτές μου περάσανε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

  • Δείτε την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου:

Πηγή: newsone.gr