Μέσα από τις σειρές «Κόκκινος κύκλος» και «10η εντολή» έκανε γκρο πλαν σε ιστορίες ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Ο σκηνοθέτης Πάνος Κοκκινόπουλος, που δεν μασά τα λόγια του, «απασφάλισε» για το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και στη χώρα μας.

«Δεν πιστεύω ότι γίνονται πιο συχνά γυναικοκτονίες απ’ ό,τι παλιότερα. Απλά τώρα το μαθαίνουμε πιο γρήγορα. Το μαθαίνουμε αμέσως, γιατί οι γυναίκες έχουν μάθει να αντιδρούν, να επαναστατούν, να προσπαθούν να ανακτήσουν το “εγώ” τους, να είναι αυτόνομες υπάρξεις κι όχι κτήματα κάποιου ανθρώπου. Οι γυναικοκτονίες κι η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα. Μελέτησα ιστορίες από το 1920 και μετά και διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν κατά κόρον, συνέχεια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί στην Ελλάδα είμαστε γιδοβοσκοί, δεν είμαστε κοινωνία, είμαστε φυλή! Οι άνθρωποι ζούσαν στα χωριά, σ’ ένα δωμάτιο όλοι. Ολοι έκαναν ό,τι έκαναν με τους άλλους κι ο άρχοντας πατέρας-αφέντης ήταν ο κτηματίας. Οπως είχε τα ζώα του, είχε και τα παιδιά του και τη γυναίκα του. Ηταν κτήματά του, δεν υπήρχε κανένας έρωτας. Και τώρα αυτός που σκοτώνει και λέει “τη σκότωσα γιατί ήμουν ερωτευμένος και δεν μπορούσα μακριά της”… είναι βλακείες. Δεν υπάρχει έρωτας, υπάρχει κτήση» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Gazzetta For Her και συνέχισε:

«Κρατάμε το σπίτι μας καθαρό και πετάμε τα σκουπίδια μας από το παράθυρο γιατί δεν μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στον δρόμο. Μας ενδιαφέρει εμείς να είμαστε καλά. Και το “εμείς” πηγαίνοντας στο θέμα μας είναι “εγώ, ο αφέντης, να έχω τα πράγματα υπό έλεγχο. Το παιδί μου θα είναι η συνέχειά μου, η κόρη μου θα είναι η συνέχειά μου και επειδή θα είναι και παιδί μου το κάνω κι ό,τι θέλω -ό,τι πάει να πει αυτό που λέω-, η γυναίκα μου είναι γυναίκα μου και είναι δικιά μουκαι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει, γιατί, αν φύγει, θα μπει στο χώμα. Τελείωσε! Είναι δικιά μου”. Δεν υπάρχει έρωτας, είναι μόνο κτήση. Ο έρωτας είναι κάτι άλλο για μένα. Είμαστε τριτοκοσμικοί και στην Τουρκία έχει πολλούς σαν εμάς, είμαστε το Ιράν της Ευρώπης -ως γνωστόν-, αλλά ας μην πάμε σ’ αυτό το κομμάτι».

newsbreak.gr

Πηγή: newsone.gr