Ένας άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην διάδοση αλλά και την παραγωγή της κρητικής μουσικής, έχοντας ταυτόχρονα δώσει το παρών ως μουσικός σε ιστορικές εμφανίσεις του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ο λαουτιέρης και μουσικός παραγωγός Στέλιος Αεράκης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών μετά από σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος στα Σίσαρχα Μυλοποτάμου, μια ανάσα από τ’ Ανώγεια, είχε την τύχη να μεγαλώσει και να γαλουχηθεί με τα κρητικά μουσικά ακούσματα, τις εκτελέσεις και τις ερμηνείες των κορυφαίων καλλιτεχνών της κρητικής μουσικής παράδοσης. Πρώτος και καλύτερος, ανάμεσά τους, ο μοναδικός Νίκος Ξυλούρη με τον οποίο συνεργάστηκε στα πρώτα του βήματα, παίζοντας λαούτο στην ορχήστρα που τον συνόδευε.

Aerakis_Xylouris__Markopoulos
Ο Στέλιος Αεράκης ανάμεσα στον Γιάννη Μαρκόπουλος και τον Νίκο Ξυλούρη την εποχή της δισκογραφικής συνεργασίας τους

Το ξεκίνημα έγινε το 1967, από το γνωστό κέντρο του Ηρακλείου, «Ερωτόκριτος», όπου έπαιζε και τραγουδούσε ο νεαρός τότε «Αρχάγγελος της Κρήτης» που έμελλε να σημαδέψει ανεξίτηλα την ελληνική μουσική του 20ού αιώνα. Ο Στέλιος Αεράκης βρισκόταν επίσης στο πλευρό του Νίκου Ξυλούρη το 1971, στις μπουάτ της Πλάκας όπου παρουσίαζε την ιστορική δισκογραφική του συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο αλλά στο «Μεγάλο μας τσίρκο» (1973), την θεατρική παράσταση της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου με την υπέροχη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, που είχε ταράξει τα νερά της δύσκολη εκείνης εποχής.

Aerakis_-_To_Megalo_mas_trirko
Ο Στέλιος Αεράκης με τον Νίκο Ξυλούρη, την Τζένη Καράζη, τον Κώστα Καζάκο και τον θίασο της ιστορικής παράστασης «Το μεγάλο μας τσίρκο»

Η βαθιά αγάπη του για την κρητική μουσική τον οδήγησε στο να την στηρίξει και μέσα από έναν διαφορετικό ρόλο, αυτόν του παραγωγού. Ξεκίνησε ως αντιπρόσωπος στην Κρήτη της δισκογραφικής εταιρείας Columbia  και το 1976 δημιούργησε, μαζί με τον αδελφό του τη Μουσική Εταιρεία Παραγωγής «Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία» μετέπειτα «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον»,η οποία αποτελεί επί δεκαετίες τον χώρο όπου χτυπά η καρδιά της κρητικής δισκογραφίας.

Aerakis_-_Columbia

Με την ιδιότητα του παραγωγού συνεργάστηκε δισκογραφικά με όλους σχεδόν του σημαντικούς δημιουργούς της Κρήτης , μεταξύ των οποίων ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασίλης Σταυρακάκης, ο Ross Daly, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο , Πάρις Περυσινάκης κ.α.

Aerakis_-_etairia
Το «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον»

Το πολύτιμο μουσικό του έργο συνεχίζουν μέχρι σήμερα νεώτερα μέλη της οικογένειας Αεράκη. Στο ομώνυμο με την εταιρεία μάλιστα δισκοπωλείο που λειτουργεί στην πλατεία Κοραή, μπορεί κανείς να βρει, να ακούσει και να αγοράσει σημαντικά μουσικά «διαμάντια» του χθες αλλά και του σήμερα.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr