Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, μετά τις αντιδράσεις, την διαγραφή του από τη ΝΔ και τον σάλο που δημιουργήθηκε από τον διάλογο που είχε με τον Σπήλιο Λιβανό για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, προχώρησε σε ανάρτηση στο facebook, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ανάρτηση του ο κύριος Δούκας, είπε ότι ήταν ατυχές συμβάν και καθ’υπερβολή, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τον Σπήλιο Λιβανό επειδή παραιτήθηκε.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Πέτρου Δούκα

Δήλωση του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα
Ένα καθ’υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση!
Λυπάμαι και στενοχωριέμαι, που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλου μου.
Του ζητάω συγνώμη!
Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση!
Όλα έγιναν με πιστοποιητικά, και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη Κυβερνητική εποπτεία. Έγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη, και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, και κάτω από το φως του ήλιου!
Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν ‘τσάντες’ ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο! Ήταν ένα ‘καθ’ υπερβολή’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς• μόνο και μόνο για να καταδειχθεί η ταχύτητα και η ευελιξία με την οποία λειτούργησε η τότε κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει έστω και στο ελάχιστο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή – και για να επισημάνω και να υπογραμμίσω το αίτημα των αγροτών της Λακωνίας να επισπεύσει η Κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων στους Λάκωνες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.
Σέβομαι την απόφαση του Πρωθυπουργού και εύχομαι στη Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά να συνεχίσουν με επιτυχία το πολύ δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο τους, μέσα σε πρωτοφανείς αρνητικές συγκυρίες!
Με εκτίμηση
Πέτρος Γ. Δούκας
Δήμαρχος Σπάρτης

Το βίντεο που “καίει” Πέτρο Δούκα και Σπήλιο Λιβανό

Το βίντεο που “έκαψε” τον υπουργό και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, προέρχεται από μία σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, όπου έδινε το “παρών” και ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Στο βίντεο, που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones, και έφερε στη δημοσιότητα το ilialive.gr, εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, καυχιέται για τα κατορθώματά του ως υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών στην τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

“Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…” είπε ο κ. Δούκας. “Έχουν μείνει αξέχαστα αυτά…| ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει, ενώ ο νυν δήμαρχος Σπάρτης συμπλήρωσε: “Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι”.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε: “Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία”.

Το καλοκαίρι του 2007 συνολικά 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στον νομό Ηλείας, οι νεκροί ανήλθαν σε 49.

Πηγή: newsone.gr